Avustralya'da Çocuklar İçin Sosyal Medya Dönemi Bitiyor: Yeni Yasaklar Yolda! Avustralya'da Çocuklar İçin Sosyal Medya Dönemi Bitiyor: Yeni Yasaklar Yolda!

Güneş yüzeyinde olan patlamalar milyarlarca megaton güce ulaşabiliyor ve bu patlamalardan saçılan radyoaktif parçacıklar Dünya atmosferine kadar ulaşıyor. Her ne kadar atmosferimiz bu radyasyonun büyük bir kısmını sönümlese de, atmosferden içeri kaçan parçacıklar özellikle iletişim hatlarına ve radyo sinyallerine zarar verebiliyor.

Güneş Bizi Yıllarca Geriye Götürebilir 

Patlama Güneş 2

Belirli bir döngüye sahip olan Güneş, solar maximum isminde ki en yüksek noktasına çıktığında oluşan yüksek sıklıkta ki patlamalar daha önce Dünyada birtakım sorunların yaşanmasına yol açmıştı. 89 yılında ilk kez yoğun olarak etkisini gördüğümüz patlamalar Kanada da elektrik kesintisine sebep olmuştu. 1859 yılında ki patlamalar ise telgraf ağlarının çalışamaz hale getirmişti.

2015 yılında oluşan patlamalar GPS için kullanılan uyduları etkilediğinden navigasyon sistemleri etkilenmiş ve uçuşlar aksamış, navigasyon uydularından gelen verilerle çalışan cihazlar kısa bir süre işlevsiz kalmıştı.

Şimdi önümüzde yeniden solar maximum dönemine giren bir Güneş var. Şu an teknolojimiz hiç olmadığı kadar gelişmiş ve iletişim ağlarına bağlı hale gelmiş durumda. Her ne kadar kendimizi bu patlamalardan en az etkiyle çıkmak için hazırlasak da Güneşin bu döneminin bizi nasıl etkileyeceğini tam olarak bilmiyoruz.

Bilim insanları daha henüz Güneş’in en yüksek patlama noktasına ulaşmadığını ve 2025 yılında patlama sıklığının daha da artacağını belirtiyorlar. Çoğu bilim insanı elektrik hatlarının bu patlamalardan en az etkiyle kurtulabileceğinde hem fikir. Ama aynı şeyi uydu ve internet hatları için söylemek mümkün değil.

Ve ne yazık ki özellikle okyanus altı internet kablolarında bir sorun olursa bunu çözmek aylar alabilir. Bu nedenle gelecek yılda kendimizi yaşanabilecek aksiliklere hazırlamak en doğrusu olacaktır. Tabii ki bilim insanları en kötüsünü düşünmeye gerek olmadığını söylüyorlar. Ama en azından psikolojimizi internetsiz geçebilecek dönemlere hazırlamak ya da bir süre navigasyon olmadan şehirde gezinebilecek şekilde hazırlığımızı yapmak ilerde daha büyük sorunlar yaşamamızı engelleyecektir.

Editör: Şahsüver ÇITIR