Müsilaj Neden Oluşur? Müsilaj Hakkında Her Şey

musilaj-neden-olusur-musilaj-hakkinda-her-sey.jpg

Deniz salyası veya müsilaj olarak da adlandırılan denizin yüzeyinde görülen organik maddeler sümüksü, kremsi veya jelatinimsi yapıdadır. Siz de deniz kenarında yaşıyorsanız veya tatile gittiğinizde deniz havası almak istediyseniz müsilajı yakından görmüş olabilirsiniz. Peki hakkında ne kadar şey biliyorsunuz? Yazımızı okuduktan sonra fikriniz değişebilir.

Müsilaj Neden Oluşur Ve Nasıl Çoğalır?

En önemli çevre sorunlarından biri, biyolojik ve kimyasal süreçler sonucu oluşan müsilajın çoğalması ve salgın hale gelmesidir. Bu aşamada “Müsilaj neden oluşur?” sorusunun pek çok cevabı bulunmaktadır. Bu cevaplardan en masum olanı deniz altındaki faylardan çıkan kükürt gazlarının yoğunlaşmasıdır. Tabii ki tek sebep bu değil. Müsilaj, dünyadaki oksijenin çoğunu üreten fitoplanktonun strese girmesiyle de ortaya çıkabilir. Çünkü temel olarak bu durum sudaki oksijen miktarının azalmasından kaynaklanır. Peki deniz ve tatlı su ekosisteminin en önemli faktörlerinden biri olan fitoplanktonu strese sokan ve denizdeki oksijen seviyesini azaltan faktörler nelerdir? Tahmin edebileceğiniz gibi bu faktörlerin başında endüstriyel atıklar geliyor. Evsel atıkların,. Kanalizasyon atıklarının denizlere boşaltılması, tıbbi atıkların sulara bırakılması müsilajın en önemli etkenleri arasındadır. Müsilajın bir başka nedeni de küresel ısınmadır. Her çevre sorununda karşılaştığımız bu iklim değişikliği hakkında daha fazla bilgi edinmek ve zararlarını mümkün olduğunca önlemek gereklidir.

Müsilajın Zararları Nelerdir?

Müsilaj, doğaya ve canlılara doğrudan ve dolaylı olarak zarar vermektedir; elbette önce denizlere. Örneğin deniz canlılarının solungaçlarının tıkanmasına neden olan bu madde, suda yaşayan bazı hayvanların oksijen yetersizliğinden ölmesine neden olur. Jel benzeri kıvamından dolayı deniz yüzeyindeki balık yumurtalarına yapışarak hayatta kalmalarını engeller. Müsilaj ayrıca zooplankton adı verilen deniz organizmalarına da zarar verir. Yüzeyi tamamen kaplayarak deniz dibinde yaşayan midye, istiridye gibi canlıların güneş ışığından faydalanmasını engeller. Güneş ışığı ile teması kesilen canlılar yeterince beslenemezler. Ayrıca bu canlıların solunumu da engellenir. Bütün bu nedenler denizlerdeki yaşam çeşitliliğinin azalmasına neden olur. Bu anormallikler dolaylı olarak tüm doğanın dengesini bozar.

Müsilajın İnsanlara Zararı

Müsilaj konusunda akla gelen bir diğer soru ise ” Müsilaj isana zarar verebilir mi?” sorusudur. Toksik bir madde olmasa da müsilaj, ciltle doğrudan temas ettiğinde tahrişe ve kızarıklığa neden olabilir. Aynı zamanda başta E. coli olmak üzere taşınan bazı bakteri ve virüsler insanlarda bazı hastalıklara neden olabilir. E. coli bakterileri ateşli ishal gibi birçok hastalığa neden olabilir ve ölüme yol açabilir.

Müsilaj Nasıl Temizlenir?

Pompa sistemleriyle müsilaj deniz yüzeyinden uzaklaştırılır. Vakum teknolojisiyle çalışan bu pompalı sistemler müsilajı denizden ayrıştırır. Bu kirli madde daha sonra arıtma tesislerine gönderilir. Pompalı sistemler müsilajı deniz yüzeyinde veya alt katmanlarda toplayabilir. Ancak yüzeydeki müsilaj için daha organik bir yöntem de var. Yüzey müsilajı deniz bakteri izolatlarıyla da giderilebilir.

Exit mobile version