Evlilik Hayali Gerçek Oluyor! Gençlere 150 Bin Lira Kredi Desteği Şartları Belli Oldu! Evlilik Hayali Gerçek Oluyor! Gençlere 150 Bin Lira Kredi Desteği Şartları Belli Oldu!

Dolar/TL, yeni haftaya 33,12 seviyesinde başlayarak tarihi zirvesini bir kez daha güncelledi. Geçtiğimiz hafta boyunca yüzde 1 değer kaybeden Türk Lirası, Temmuz ayına kazançla başlamıştı. Ancak dolar karşısında bu kaybı telafi edemedi.

Piyasalarda bugün dikkatler, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in yapacağı olası not güncellemesine çevrilmiş durumda. Moody’s, Türkiye’yi "B3" seviyesinde pozitif görünümle değerlendiriyor. Analistler, en az bir kademe not artışı beklerken, bazı piyasa aktörleri iki kademe artışın da mümkün olabileceğini öngörüyor.

İç ve Küresel Piyasalardaki Gelişmeler

Dolar 222

Yurt içinde veri gündemi sakin geçerken, haftalık bazda politika faizinin altında seyreden gecelik faizler izleniyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçici likidite sterilizasyonu amacıyla depo ihalelerine geçtiğimiz hafta başladı. Gecelik faiz oranları ise haftanın çeşitli günlerinde değişiklik gösterdi. Pazartesi yüzde 50,01 olan gecelik faiz, hafta boyunca kademeli olarak düştü ve perşembe günü yüzde 47,97 seviyesine geriledi.

TCMB, ayrıca TL mevduat oranını artırmayı hedefleyen yeni bir adım daha attı. Pazartesi yürürlüğe girecek olan bu düzenlemeyle, kur korumalı mevduata (KKM) uygulanacak en düşük faiz oranını yüzde 35'e düşürdü. Bu adım, KKM hesaplarının azaltılması ve TL mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla atılan önceki adımların bir devamı niteliğinde.

Küresel piyasalarda ise Çin-ABD ticaret geriliminin artması ve ABD başkanlık seçim sürecinin yarattığı belirsizlikler, Asya borsalarının haftayı ekside kapatmasına neden oluyor. ABD’de açıklanan imalat ve işsizlik başvuruları verilerinin istihdam piyasasında önemli bir yavaşlamaya işaret etmemesi, dolar üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Bu bağlamda, yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Eylül ayında faiz indirimine gideceği beklentisini sürdürüyor.

Yerel seçimler sonrası dolar karşısında nisan ayını yatay, mayıs ayını ise sınırlı değer artışı ile kapatan TL, haziran ayında yüzde 1,8 değer kaybetmişti. Temmuz ayına değer kazancıyla başlayan TL, geçtiğimiz hafta tekrar değer kaybına uğradı. Dolar/TL, yeni zirvesini 33,1250 olarak belirlerken, bu sabah da benzer seviyelerde işlem görüyor.

Küresel gevşeme döngüsünün başlamasına rağmen, mevcut ticaret gerilimleri ve belirsizlikler, piyasalarda temkinli bir iyimserlik oluşturuyor. Bugün gözler Moody’s’in not güncellemesinde olacak ve olası bir not artışının piyasalara nasıl yansıyacağı merakla bekleniyor.

Editör: Şahsüver ÇITIR