UNESCO Dünya Mirası Alanı olan Mısır Nekropolü, kraliyet mezarları olarak inşa edilen piramitlerin bulunduğu yerdir. Piramitlerin amacı, ölen firavunların ruhlarının yükseldiği yer olarak hizmet etmekti. Yapılarına gelince, piramitler mastaba olarak bilinen kesik piramit şekillerinin gelişmiş biçimleridir. Bu devasa site, Keops'un Büyük Piramidi'ni de içeren Giza'nın üç piramidi de dahil olmak üzere 38'den fazla piramide ev sahipliği yapmaktadır. Büyük Sfenks de bu sitede bulunmaktadır. Antik Mısır'da firavunların ölümden sonraki hayatta da hüküm süreceklerine inanılırdı; bu nedenle bu mezarlar, ölen hükümdarın saklanan bedeninin yanı sıra, bir hükümdarın ihtiyaç duyabileceği her şeyi, örneğin giyim, mobilya ve yiyecek gibi maddi eşyaların yanı sıra altın ve mücevher gibi hazineleri de içeriyordu.

Mısır Piramitleri Nerede?

Giza Piramitleri, Memphis Nekropolü olarak bilinen bölgede, Nil Nehri'nin batı kıyısında, Giza platosunda yer almaktadır. Keops, Kefren ve Mykerinos piramitleri özellikle dikkat çekici olanlardır.

Mısır Piramitleritüm Yönleriyle Keşfetmeye Değer Bir Hazine

Mısır Piramitlerinin Yüksekliği Ne Kadardır?

Giza piramitleri büyüklük bakımından çeşitlilik gösterir. Keops Piramidi, aynı zamanda Giza'nın Büyük Piramidi olarak da bilinir, Mısır'ın en önemli sembollerinden biridir: 147 metre yüksekliğindedir, 230 metrelik bir tabana sahiptir ve iki milyondan fazla taş bloktan inşa edilmiştir.

Orta Piramit olarak da bilinen Kefren Piramidi 143 metre yüksekliğinde olup tabanı 216 metredir. En küçük piramit olan Mykerinos'un tabanı 109 metre uzunluğunda ve yüksekliği 109 metredir.

Bu üç ünlü piramit üç farklı nesli temsil eder ve büyük piramit babayı, ortadaki piramit oğlu, küçük piramit ise torunu temsil eder.

Mısır Piramitleri Nasıl İnşa Edildi?

Antik mühendisliğin etkileyici bir başarısı olan piramitlerin inşası hakkında çok sayıda efsane ve hikaye vardır. Antik Yunan tarihçisi Herodot'a göre, Mısır piramitlerinin inşası 20 yıl sürmüş ve 100.000 işçi çalıştırılmıştır. O dönemdeki Mısırlı işçilerin piramitlerin inşasında en önemli rolü oynadıkları söylenmektedir; bölgedeki arkeolojik kazılar sırasında keşfedilen hayvan kemikleri yığınları, bu işçilerin güçlerini artırmak için iyi beslendiklerini de kanıtlıyor. Başka bir deyişle, birçok bilim insanı, o dönemdeki merkezi otoritenin piramitlerin inşasında oldukça örgütlü ve yetenekli bir insan grubunu desteklediği ve istihdam ettiği konusunda hemfikir.

TRT Yeni Dizisi Şebeke İle İzleyicileri Ekrana Kilitleyecek! TRT Yeni Dizisi Şebeke İle İzleyicileri Ekrana Kilitleyecek!

Mısır Piramitlerinin Hangi Bölümleri Ziyarete Açıktır?

Nekropol alanını ziyaret etmek için giriş ücreti gereklidir. Burada piramitleri ve Büyük Sfenksi uzaktan görebilir ve çevredeki güzellikleri keşfedebilirsiniz. Ziyaretçilerin dar bir koridordan mezar odasına yürüyebileceği Keops ve Kefren piramitlerine giriş için ek bir bilet gereklidir.

Editör: Şahsüver ÇITIR