MGK Toplantısı Sonrası 5 Maddelik Bildiri: İsrail’e Sert Uyarı

MGK Toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası yayımlanan 5 maddelik bildiride, terörle mücadele, bölgesel gelişmeler ve uluslararası konular gündeme alındı. Özellikle İsrail’in Filistin’deki saldırılarına yönelik dikkat çeken mesajlar yer aldı. Türkiye, Filistin halkına karşı yapılan saldırılar ve Orta Doğu’daki istikrarsızlığa karşı uluslararası aktörlere önemli çağrılarda bulundu.

Irak ile İş Birliği Güçleniyor

Toplantıda ilk olarak, Türkiye’nin PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı yurt içinde ve yurt dışında yürüttüğü operasyonların detayları MGK üyelerine sunuldu. Milli birlik ve beraberliği hedef alan her türlü tehdide karşı Türkiye’nin kararlı duruşunu sürdüreceği ve terörle mücadelenin kesintisiz devam edeceği vurgulandı. Özellikle Suriye topraklarında yuvalanan terör örgütlerine karşı operasyonların süreceği ve Türkiye’nin ulusal güvenliğine zarar verebilecek her türlü plana karşı adım atılacağı belirtildi.

Bildiride, Türkiye’nin komşusu Irak ile terörle mücadelede iş birliğini daha da güçlendirme konusundaki kararlılığı da teyit edildi. Başta PKK/KCK-PYD/YPG gibi iki ülke için ortak tehdit oluşturan terör örgütleriyle mücadele noktasında iş birliğinin önemine dikkat çekildi. Irak halkının güvenliği ve refahına verilen önemin altı çizilerek, Türkiye’nin bu konuda kararlı adımlar atacağı belirtildi.

İsrail’e Uluslararası Çağrı

Filistin halkının maruz kaldığı saldırılar ve Orta Doğu’daki gerginlik, toplantının öne çıkan gündem maddelerinden biriydi. Türkiye, Filistin’deki soykırımın durdurulması için uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı. İsrail’in saldırılarının Orta Doğu’ya yayılma riski taşıdığı belirtilerek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve diğer uluslararası aktörlerin acil harekete geçmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca, Türkiye’nin Filistin’e olan desteğinin süreceği ve Lübnan halkı ile dayanışma içinde olunacağı bildirildi.

Türkiye, İsrail’in Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ni istenmeyen kişi ilan etmesini de kınadı ve bu hamlenin İsrail’in hukuk tanımaz tutumunun bir yansıması olduğunu belirtti. İsrail’in bu tür eylemlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğu vurgulandı.

Doğu Akdeniz ve Ege’de İstikrar Mesajı

MGK bildirisinde Türkiye’nin Akdeniz ve Ege Denizi’ndeki duruma dair görüşlerine de yer verildi. Türkiye, bölgede kalıcı huzur ve istikrarın sağlanması için yürüttüğü iş birliği çalışmalarının suistimal edilmesine izin vermeyeceğini belirtti. Bildiride, bölgedeki ülkelerin aklıselimle hareket etmesinin en doğru tercih olacağına dikkat çekildi.

MGK toplantısında Türkiye’nin terörle mücadelesindeki kararlılığı, bölgesel iş birliklerinin geliştirilmesi ve Filistin halkına yönelik destek mesajları öne çıktı.

Exit mobile version