Mezgitin Kilosu 750 Lira! Yarı Fiyata Satılan Balık İçin ‘Zehir’ Uyarısı Yapıldı!

Mezgitin Kilosu 750 Lira! Yarı Fiyata Satılan Balık İçin 'Zehir' Uyarısı Yapıldı!

Antalya’da ‘pişirmeye hazır, kılçıksız mezgit’ adı altında fileto hale getirilmiş balığın kilosunun 250-300 lira gibi düşük fiyatlarla satılması, balıkçılar arasında endişe yarattı. Mezgitin gerçek fiyatının 600-750 lira arasında olduğu, yarı fiyatına satılan balığın aslında zehirli balon balığı olabileceği uyarısı yapıldı.

Kızıldeniz’den Akdeniz Körfezi’ne gelen balon balıkları, hızla artan popülasyonlarıyla yerli türlere zarar vermekte ve balıkçılar için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Tenekeleri dahi parçalayan bu balıkların kontrol altına alınması için çalışmalar sürse de, zehirli olmaları ve av teşvikinin yetersiz kalması nedeniyle balıkçıların ilgisi bu türlerden uzak durmalarına neden oluyor.

Antalya’da 30 yıla yakın balıkçılık yapan Ahmet Coşkun, balon balığını mezgit olarak satanlar hakkında duyumlar aldığını belirtirken, “Mezgitin fiyatı 600-750 lira arasında değişiyor. 250-300 liraya satılan balık, balon balığı olabilir,” dedi. Coşkun, bu tür balıkların tezgahlarda bile bulunmasının yasak olduğunu vurguladı.

Balık alan Mustafa Karaçöl ise, “Balon balığının mezgit diye satıldığını duyduktan sonra balıkları gözlemleyerek alıyorum,” diyerek dikkatli davrandığını ifade etti. Karaçöl, “Mezgit 700-750 lira iken, bu sahte balıklar 300 liraya satılıyor,” dedi.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, balon balığının son derece zehirli olduğunu ve yanlışlıkla tüketilmesi durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini açıkladı. Gökoğlu, “Bu dolandırıcılık çok önceleri de yapılıyordu. Vatandaşların bilmedikleri balıkların etini yememeleri gerekiyor. Mezgit de kılçıksız bir balıktır ve bu durum, sahtekarların işine geliyor,” şeklinde uyarıda bulundu.

Antalya’daki bu gelişmeler, hem tüketicilerin hem de balıkçıların dikkatli olmaları gerektiğini bir kez daha gündeme getirirken, sahtecilik konusunda kamuoyunun bilinçlendirilmesi gerektiği açıkça ortada.

Exit mobile version