USD34,30
EURO37,21
GBP44,63
BIST8.872,85
GR. ALTIN3.015,61
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Yaşam Haberleri
  3. Meğer Ölümden Sonra Yaşam Varmış! Anlatıyoruz

Meğer Ölümden Sonra Yaşam Varmış! Anlatıyoruz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaşam döngüsü, dünya üzerindeki tüm canlılar için benzer şekillerde gerçekleşir. Başka canlıların desteğiyle doğarız, yaşarız ve zamanımızı doldurduğumuzda ölüp başka bir canlının döngüsüne katkı sağlarız.

Meğer Ölümden Sonra Yaşam Varmış! Anlatıyoruz

Ölümden sonra ruhsal olarak ne olacağımız konusunu belki de hiçbir zaman bilemeyiz fakat bedenimizin bazı kısımlarının hayatta kalıp yaşamaya devam edeceği kesin! Kulağa çok tuhaf geldiğini farkındayız ama içeriğimizi okuduktan sonra ikna olacağınıza eminiz…

Ölümün İlk Anları ve Bedenin Değişimi

İlk olarak, öldüğümüzde vücudumuzda neler olur? Kalbimiz, vücudumuza oksijen taşıyan kanın dolaşımını durdurur. Ölümden 15-20 dakika sonra vücut solmaya başlar ve sıcaklığı düşer. Enzimler, oksijensiz kalan hücrelerin zarlarını sindirmeye başlar.

Bağırsaklarda bulunan bakteriler, tüm vücutta serbest bir şekilde dolaşarak beslenebilir. Önce bağırsakları ve yakındaki dokuyu sindirirler, daha sonra kılcal damarlara, kalbe ve beyne doğru yol alarak oralarda ziyafet çekerler. Bu yayılma, 58 saate kadar devam edebilir. Dışarıdan gelen bakteriler ve böcekler de işin içine karışırsa vücut, hızla çürümeye başlar. Peki vücutta gezinen ve beslenen o mikroplara ne olur?

Ölüm Sonrası Mikropların Devamı

Vücudumuz, trilyonlarca mikroorganizmaya sahip. Bu mikroorganizmalar; yiyecekleri sindirmek, temel vitaminler üretmek, enfeksiyonlardan korumak gibi pek çok hayati göreve hizmet eder. Aynı zamanda, bağırsaklarımızda yaşayan mikroplar, bu sıcak ve yiyecek bulunan ortamda yaşarlar.

Şimdiye kadar, mikropların da bizimle öldüğü ve biz yaşamsal fonksiyonlarımızı kaybettiğimizde etrafa saçılan mikropların dünyada bizsiz hayatta kalamayacağı söyleniyordu. Yeni yapılan bir araştırma, bilimin bu konudaki bakış açısını tamamen değiştirebilir.

Yapılan güncel çalışmalar, mikropların biz öldükten sonra da yaşamaya devam ettiğine dair kanıtlar sunuyor. Hatta yeni bir yaşamın gelişebilmesi için vücudumuzun geri dönüştürülmesinde de önemli bir role sahipler.

Evrimsel olarak düşünürsek mikroplarımızın ölmekte olan bir bedene uyum sağlamanın yollarını geliştirmiş olmasına pek de şaşırmamak gerek. Şöyle de diyebiliriz; batan bir gemideki fareler gibi, bakterilerimiz de kolonileşecek yeni bir alan bulana kadar dünyada hayatta kalmak için savaşır. Buna ek olarak, vücudumuzun karbon ve besinlerinden faydalandıkları için sayıları da artar. Yani sayısal olarak hayatta kalma ve tutunacak yeni bir canlı organizma bulma ihtimalleri yükselir.

Dünyanın büyük bir çoğunluğu, öldükten sonra toprağa gömüldüğü için bakterilerin hayatta kalma ihtimali daha da artıyor. Toprak hâlihazırda, çevreye iyi uyum sağlamış ve yeni gelen organizmalara ev sahipliği yapacak ayrıştırıcılarla dolu bir çeşitliliğe sahip.

Yapılan çalışmalar da bakterilerin DNA izlerini inceleyerek çürüyen bir bedenin altındaki toprakta, yüzeyinde ve mezarlarda aylar, hatta yıllar boyu yaşayabileceğini destekledi. Üstelik yaşamakla kalmayıp vücudumuzun ayrışmasına yardımcı olmak için toprakta bulunan doğal mikroplarla iş birliği bile yapıyorlar!

Meğer Ölümden Sonra Yaşam Varmış! Anlatıyoruz
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Asayiş Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!