USD34,18
EURO37,06
GBP44,76
BIST9.002,34
GR. ALTIN2.957,01
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. Maymun Çiçeği Alarmı! Vaka Sayısı 42 Bini Aştı, 1100 Kişi Hayatını Kaybetti

Maymun Çiçeği Alarmı! Vaka Sayısı 42 Bini Aştı, 1100 Kişi Hayatını Kaybetti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Afrika’da maymun çiçeği virüsü (mpox) vakaları hızla artmaya devam ediyor. Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) tarafından yapılan son açıklamaya göre, kıta genelinde bu virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1100’e ulaştı. Africa CDC Genel Müdürü Jean Kaseya, basına yaptığı açıklamada, sadece son bir haftada 3 bin 51 yeni vaka tespit edildiğini ve bu süreçte 50 kişinin virüs nedeniyle yaşamını yitirdiğini bildirdi. Özellikle Zimbabve ve Zambiya gibi ülkelerde yeni vakaların ortaya çıkması, salgının yayılma hızını gözler önüne serdi.

Vaka Sayısı 42 Bine Yaklaştı

Kaseya’nın verdiği bilgilere göre, Afrika kıtasında maymun çiçeği virüsü nedeniyle tespit edilen toplam vaka sayısı 42 bin 438’e ulaştı. Salgın şu anda kıtanın 18 ülkesinde yayılmaya devam ederken, en fazla vaka oranı Orta Afrika bölgesinde gözlemleniyor. Vakaların yüzde 86’sının bu bölgeden bildirildiği açıklandı. Salgının yayılma hızına karşı alınan önlemler artırılırken, Africa CDC yetkilileri, toplumun bilinçlendirilmesi ve gerekli hijyen tedbirlerinin alınmasının kritik olduğunu vurguladı.

Maymun Çiçeği Nasıl Bulaşıyor?

Mpox virüsü, hayvanlardan veya enfekte olmuş insanlardan bulaşabiliyor. Özellikle fareler, sincaplar gibi kemirgen hayvanlarla temas, virüsün yayılmasında önemli bir faktör olarak kabul ediliyor. Ayrıca virüs, enfekte kişinin vücut döküntülerine dokunmak ya da bu döküntülerle temas etmiş eşyalarla (çarşaf, havlu vb.) temas etmekle de bulaşabiliyor. Vücut sıvılarıyla doğrudan temas da virüsün bulaşma yollarından biri olarak dikkat çekiyor.

Mpox Belirtileri ve Tedavisi

Mpox virüsüne yakalanan kişilerde, ilk belirtiler enfeksiyondan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkıyor. Bu belirtiler arasında yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk, üşüme ve titreme yer alıyor. Ayrıca, su çiçeğine benzer cilt döküntüleri ve kabarcıklar da hastalığın karakteristik belirtileri arasında. Mpox virüsü için özel bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte, antiviral ilaçlar ve destekleyici tedaviler uygulanıyor. Çoğu vaka, hafif belirtiler göstererek hastalığı atlatıyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor.

Salgınla Mücadele Devam Ediyor

Africa CDC, salgının kontrol altına alınabilmesi için tedbirlerin artırıldığını ve virüsün yayılmasını engellemek adına toplumsal bilinçlendirme çalışmalarına hız verildiğini belirtti. Virüsün yayılımını önlemek için hijyenin önemine dikkat çeken yetkililer, özellikle temas yoluyla bulaşmayı engelleyecek tedbirlerin alınması gerektiğini vurguluyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) de yakın takibinde olan bu salgın, 2022 yılında isim değişikliğine uğradı. Irkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle virüsün adı **”maymun çiçeği”**nden “mpox” olarak değiştirildi. Ancak virüsün yayılma hızı, özellikle Afrika’da dikkat çekici bir şekilde devam ediyor. Hem yerel sağlık otoriteleri hem de uluslararası kuruluşlar, salgının önüne geçebilmek için ortak çalışmalar yürütmeye devam ediyor.

Maymun Çiçeği Alarmı! Vaka Sayısı 42 Bini Aştı, 1100 Kişi Hayatını Kaybetti
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Asayiş Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!