Mavi Bayrak, plajların, yatların ve marinaların bazı önemli husularda halk ve çevre için gereken kriterleri karşıladığını gösteren bir kavramdır. Sürdürülebilir turizm açısından son derece önemli olan bu ifade aynı zamanda ödül olarak da bilinmektedir. İlk olarak 1985 yılında Fransa'da başlayan bu uygulama ülkemizde de devam etmektedir. Belirli koşulları sağlayan plajlar Mavi Bayrak unvanını almaya hak kazanır. Peki Mavi Bayraklı plajların özellikleri nelerdir? Gelin birlikte göz atalım.

Mavi Bayraklı Plaj Nedir?

Mavi Bayraklı Plaj Nedir

Güneşi, kumu, denizi içinde barındıran bir tatil planlarken mavi bayraklı plaj deyimiyle karşılaşmanız oldukça muhtemeldir. Birçok tesis ve bölge için önemli olan bu tabir tatil severlerin tercih kriterleri arasında yer alıyor. Bu noktada konuya ilgi duyanlar "Mavi Bayraklı plaj nedir?" sorusunun cevabını merak ediyor. En kısa tanımıyla Mavi Bayraklı plaj, temiz ve güvenli bir ortamı ifade eder. Bu ödülü kazanabilmek için Uluslararası Çevre Eğitimi Vakfı'nın belirlediği kriterleri yerine getirmek gerekiyor. Kriterler özellikle çevre yönetimi, can güvenliği, yüzme suyu kalitesi ve çevre eğitimi çerçevesinde belirleniyor. Turizm açısından oldukça önemli olan mavi bayraklı plajlar, sağlıklı bir yaşam için sürdürülebilir doğal dengenin sağlanmasına da katkı sağlıyor.

Plajlar için Mavi Bayrak Kriterleri Nelerdir?

Mavi Bayrak verilecek plajların değerlendirilmesinde göz önünde bulundurulan temel faktörler şu şekilde:

Çevre Eğitimi ve Farkındalık Faaliyetleri

Mavi Bayrak Projesi kapsamında karşılanacak kriterler arasında çevre eğitimi ve bilinçlendirme faaliyetleri yer alıyor. Bu koşul plaj ve proje hakkında bilgilerin doğru verilmesini içermektedir. Mavi Bayrak Programı ve Çevre Eğitim Vakfı tarafından verilen eko etiketin plajdaki panoda görünür şekilde sergilenmesi gerekmektedir. Ayrıca ödülün geçerli olduğu sezonda, plaj yönetiminin farklı kategorilerde en az 5 çevresel bilinçlendirme etkinliğinin düzenlenmesi de şarttır. Bir diğer unsur ise pano üzerinde yüzme suyunun kalitesini gösteren bilgilerin bulunmasıdır. Aynı zamanda plajın bulunduğu bölgedeki kıyı alanlarının ekosistemi, doğal ve hassas özellikleri gibi bilgilerin de bilinçlendirme koşulu kapsamında sağlanması gerekmektedir. Bunların dışında plajdaki ekipmanlar ve bölgenin olanakları da panoda sergilenmelidir.

Can Güvenliği ve Hizmetler

Mavi Bayrak kriterleri arasında can güvenliği ve hizmetler en önemli kriterler olarak kabul ediliyor. Bu şartın yerine getirilmesi plajı ziyaret eden kişilerin can güvenliğine sahip olduklarını gösterir. Bu nedenle plajda cankurtaran bulundurulması ve acil durumlar için gerekli tüm müdahale malzemelerinin bulundurulması bir zorunluluk olarak dikkat çekmektedir. İlk yardım malzemeleri, içme suyu, tuvalet, engelli erişim rampası bu kapsamda bulunması gereken malzemeler arasında yer alıyor.

Su kalitesi

Mavi Bayrak kriterleri arasında yer alan su kalitesi, orada bulunan bütün canlıların sağlıkları açısından son derece önemlidir. Plajların bu şarta uyması insan, çevre ve hayvan sağlığı açısından hayati önem taşıyor. Bu şartı sağlamak için öncelikle su numuneleri alınır. Numune alma yöntemi ve süreci için belirlenen standartlara uyulmalıdır. Alınan analizlerde suyun standartların karşılanması için sanayi ve kanalizasyon atıklarının plajı etkilememesi ön koşuldur. Ayrıca sudaki Fekal Koliform (E.Coli) ve Fekal Streptococcus/Interococcus (FS/IE) değerlerinin de belirli aralıklarda olması çok önemlidir.

Pembe Yunus Gerçek Mi? Nerede Yaşıyor? Pembe Yunus Gerçek Mi? Nerede Yaşıyor?

Çevre Yönetimi

Mavi Bayrak Ödülü kazanmak isteyen plajların çevre yönetimi konusunda belirli kriterleri karşılaması gerekiyor. Bu kriter kapsamında öncelikle plajın bulunduğu bölgede çevre denetimleri ve kontrollerini gerçekleştirmek üzere özel birimler oluşturulmaktadır. Ayrıca plajın işletme ve arazi kullanımı açısından ulusal yasalara uygun olması gerekmektedir. Bunun dışında temizlik açısından dikkat edilmesi gereken kriterler de vardır. Önemli detaylardan biri de çöp kutusu ve konteynerinin bulunmasıdır. Ayrıca plajda bulunan deniz yosunu ve doğal bitki kalıntıları kötü bir görüntüye neden olmayacaksa korunmalıdır. Duş ve tuvalet olanakları hijyen koşullarının sağlanması açısından önemlidir.