Şanlıurfa mutfağı, zengin tatları ve özgün tarifleriyle ünlüdür. Borani de bu özel lezzetlerden biridir. Etli ve nohutlu bu yemek, özellikle özel günlerde tercih edilir ve Şanlıurfa’nın tarihi mutfağının önemli bir parçasını oluşturur. İşte borani tarifinin detayları:
Malzemeler:
1 kilogram et
Yarım kilogram pancar sapı
1 adet kuru soğan
1 avuç kuyruk yağı
2 su bardağı haşlanmış nohut
Tuz
Köftesi İçin:
2 su bardağı köftelik bulgur
1 adet yumurta
1 su bardağı irmik
Yarım çay bardağı un
Pul biber
Karabiber
Tuz
Bulguru Islatalım:
Öncelikle, bulguru biraz sıcak suyla ıslatalım. Bulgurun şişmesi için bir süre bekleyelim.
Et ve Pancar Suyu:
Etleri kuşbaşı doğrayıp düdüklü tencereye alalım. Göz kararı su ekleyip kapağını kapatalım ve 15 dakika kadar pişirelim. Pancar saplarını da küçük küçük doğrayıp 5 dakika haşlayalım.
Yemeğin Hazırlanışı:
Pişen eti ocaktan alıp, suyunu süzelim. Düdüklü tencereye eti geri alalım ve üzerine küçük doğranmış soğan ile kuyruk yağını ekleyip kavuralım. Haşlanmış pancar saplarını da ilave edelim. Ardından haşlanmış nohutu, ayırdığımız et suyunu ve tuzunu ekleyip, karıştıralım.
Köftelerin Hazırlanışı:
Köfteler için, ıslattığımız bulgurun üzerine irmiği, yumurtayı, tuzu, karabiberi, pul biberi ve unu ekleyip iyice yoğuralım. Köfteleri yuvarlayarak yağda kızartalım.
Servis:
Pişen yemeği ocaktan alalım ve köfteleri üzerine serpelim. İsterseniz sarımsaklı yoğurt yaparak, yemeğin üzerine ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun!
Şanlıurfa mutfağının eşsiz lezzeti olan borani tarifi, özel günlerde ve misafir sofralarında severek tüketilen bir yemektir. Denemek isterseniz, bu tarifi takip ederek Şanlıurfa’nın nefis mutfağını evinizde deneyimleyebilirsiniz.