Özellikle laparoskopi gibi teknikler cerrahi işlemleri daha hızlı güvenli ve konforlu hale getiriyor. Laparoskopi, halk arasında kapalı ameliyat olarak biliniyor ve küçük kesiler de yapılan bir yöntem olarak öne çıkıyor. Bu sayede hastalar hem daha az komplikasyon riskiyle karşılaşıyor hem de iyileşme süresi oldukça kısalıyor.

Bu yöntemin en önemli avantajlarından biri karın içinin ışıklı kamera ile görüntülenebilmesi. Böylece doktorlar, hastanın durumunu daha iyi değerlendirebiliyor ve gerektiğinde cerrahi müdahale gerçekleştirebiliyor. Laparoskopik cerrahi yöntem olduğu için dokulara minimum zarar vererek hastaların daha çabuk toparlanmasını sağlıyor. Yani operasyon sonrasında hastalar genellikle daha az ağrı hissediyor ve günlük yaşamlarına daha hızlı dönebiliyor.

Laparoskopi Hangi Alanlarda Kullanılır?

Laparoskopi modern tıbbın sunduğu etkileyici cerrahi tekniktir. Bu yöntem sayesinde, cerrahlar cilt üzerinde büyük kesiler açmadan karın boşluğu ve pelvis içerisine ulaşabiliyor. Yani yapılan işlem minimal invaziv cerrahi olarak da adlandırılıyor. Laparoskopi yüksek çözünürlüklü kameralarla donatılmış ince ve ışıklı tüpler kullanılarak gerçekleştirilir. Ayrıca kameralar sayesinde, karın içi görüntüleri monitörlere yansıtılır ve cerrah işlemleri görüntüler üzerinden takip eder. Böylece büyük kesiler açmak yerine sadece birkaç tane 1-15 cm boyutlarında kesiler de işlemi tamamlanıyor.

Laparoskopinin neden yapılıyor sorusuna ise karın veya pelvis içerisindeki çeşitli hastalıkların teşhis ve tedavisinde önemli rol oynadığını söyleyebiliriz. Özellikle jinekoloji üroloji ve gastroenteroloji gibi tıbbi alanlar laparoskopik tekniklerden yoğun şekilde faydalanıyor. Örneğin, hastalıklı veya hasarlı organların çıkarılması safra kesesi operasyonlarında kullanılıyor.

Cinsel Hayatta Karşılaşılan En Yaygın Engel Vajinismus ve Tedavi Seçenekleri Cinsel Hayatta Karşılaşılan En Yaygın Engel Vajinismus ve Tedavi Seçenekleri

Laparoskopi Sonrasında Hemen İyileşmek Mümkün mü?

Laparoskopik cerrahiden sonra iyileşme süreci klasik cerrahiye göre oldukça hızlı ve konforlu geçiyor. Ameliyat sonrasında genel anestezi nedeniyle ilk birkaç saat içinde hastalarda genellikle mide bulantısı kusma ve halsizlik gibi rahatsızlıklar yaşanabiliyor. Bu durum hemşirelerin gözetiminde birkaç saat boyunca dinlenmeyi gerektiriyor. Hastaneden çıkmadan önce doktor, kullanılması gereken ilaçlarla ilgili bilgileri veriyor.

Editör: Şahsüver ÇITIR