Kredi Kartıyla Kamu Ödemeleri Yüzde 191 Arttı

kredi-kartiyla-kamu-odemeleri-yuzde-191-artti.png

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, kredi kartlarıyla yapılan kamu ve vergi ödemelerinin Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 191 oranında arttığını açıkladı. Artan hayat pahalılığı karşısında yaşam mücadelesi veren vatandaşlar, kamu ödemelerinde de kredi kartına yükleniyor.

Kamu Ödemelerinde Büyük Artış

Ateş, Bankalararası Kart Merkezi’nin harcama verilerini değerlendirerek, “Önde gelen harcama kalemleri içinde mayısta geçen yılın aynı ayına oranla en fazla artış yüzde 191 ile kamu/vergi ödemelerinde yaşandı. Kredi kartlarıyla yapılan kamu/vergi ödemeleri, 22,2 milyar liradan 64,6 milyar liraya ulaştı. İlk beş ayda kartla yapılan kamu/vergi ödemelerindeki artış ise yüzde 53 oldu,” dedi.

Verginin kredi kartı harcamaları içindeki payının geçen yıl Mayıs ayında yüzde 4,3 iken bu yıl aynı ayda yüzde 6’ya yükseldiğini belirtti.

Ateş, kredi kartı harcamalarındaki enflasyonun, TÜİK’in Mayıs ayı için yüzde 75,5 olarak açıkladığı yıllık enflasyonun çok ötesinde olduğunu vurguladı. “Ekstrelerdeki toplam harcama tutarı Mayıs itibarıyla 1,1 trilyon lira ile yıllık bazda yüzde 112 ve beş aylık dönem itibarıyla da yüzde 35 oranlarında artış kaydetti,” dedi.

Market ve AVM Harcamalarında Artış

Market ve AVM harcamalarının yine liderliğini sürdürdüğüne işaret eden Ateş, “Kartla yapılan market ve AVM harcamaları, Mayıs’ta geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 106 artarak 178,6 milyar liraya ulaştı. Bu dönemde yemek harcamaları yüzde 124 artarak 52,9 milyar lira ve çeşitli gıda harcamaları yüzde 111 artarak 76,2 milyar lira oldu. Vatandaşlar mutfak harcamalarını bile borçlanarak yapabiliyor,” ifadelerini kullandı.

Ateş, “Halkın büyük kısmı borç içinde ve ay sonunu getiremiyor. Borcu borçla kapatmanın peşindeki dar gelirli artık daha önce sıkça başvurduğu nakit avansa da erişemiyor. Kredi kartlarından nakit çekilen tutar 60 milyar liranın altına kadar geriledi. Bu tabloya rağmen iktidar ne asgari ücret, ne emekli aylığında düşen alım gücüne karşı iyileştirmeye yanaşmadı, dar gelirlinin sorunlarına karşı üç maymunu oynamaya devam ediyor,” dedi.

Yakıt harcamalarının da büyük bir artış gösterdiğini belirten Ateş, “Mayıs’ta kredi kartıyla benzin ve yakıt istasyonunda yapılan harcamalar yüzde 146 artarak 66,8 milyar liraya dayandı,” ifadelerini kullandı. Ateş, ekonomideki bu tablo karşısında iktidarın halkın sorunlarına çözüm üretmesi gerektiğini vurguladı.

Exit mobile version