Kobra Yılanı Neden Dans Eder?

kobra-yilani.jpg

Genellikle Hindistan’da görülen bir olaydır, kobra yılanlarının müzikle olan dansı. Fakat yalnızca Hindistan’da değil, Kuzey Afrika ülkelerinin bir çoğunda rastlanmaktadır. Bu ülkelere gidenlerin en çok ilgisini çeken şey de şüphesiz ki kobra yılanlarının dansıdır. Ama görülenin aksine yılanın sepetten çıkıp da oynamasının, flütten çıkan seslerle hiçbir alakası yoktur. Çünkü kobra yılanı sağırdır ve işitme organı bulunmamaktadır. Yılanlar titreşimlere karşı da oldukça hassastırlar ve topraktan duyduğu titreşimlere göre hareket etmektedirler.

Yılanın sepetten çıkıp da dikleştiği pozisyon aslında saldırı pozisyonudur. Yılan oynatıcıları çaldığı flütün yönünü değiştirerek aynı zamanda yılanın baktığı yönü de değiştirirler. Yılanda flüt sesinin oluşturduğu titreşimleri hissederek sağa sola sallanarak bakar ve bize sanki dans ediyormuş görüntüsü verir. Aslında kobra yılanı hissettiği titreşimleri sürekli takip ederek avını gözlemektedir ya da kendisine karşı gelebilecek herhangi bir tehlikeye karşı savunmada beklemektedir. Onu dans ediyormuş gibi gösteren sallanması ise üst kısmını yerden yükseltebilmesi için gereklidir. Çünkü sallanmayı bıraktığı an yere düşecektir.

Fakat kobraların tüm türleri aynı değildir. Yılan oynatıcıları genelde daha sakin ve gördüğü her şeye saldırmayan Asya Kobrasını tercih ederler. Asya Kobraları yalnızca gözlerine kestirdikleri büyüklükteki nesnelere saldırırlar. Bir de gördükleri her şeye direkt olarak saldıran Kral Kobralar vardır. Bunlar aynı zamanda çok zehirlidir ve yılan oynatıcıları tarafından tercih edilmezler.

Exit mobile version