Bir seyir füzesi olarak tanımlayabileceğimiz füzenin ismi oldukça manidar. Çünkü kemankeş aslında okçu demek. Bu füzede bir ok gibi hedefini on iki ’den vurabilecek özelliklere sahip olduğundan ismini sonuna kadar hak ediyor. Tanıtımını yeni gerçekleştirilen füzenin üzerinde birçok gelişmiş özellik mevcut. Bunun yanında kardeşi Kemankeş 1’den farklı olarak bu füzeye yapay zekada entegre edilmiş.

Bu Füzeden Kimse Kaçamaz

Kemankeş

Samsung Galaxy Z Flip 5 Tanıtıldı, Yeniliklerle Dolu Katlanabilir Telefon! Samsung Galaxy Z Flip 5 Tanıtıldı, Yeniliklerle Dolu Katlanabilir Telefon!

Füzeye ilk baktığınızda heybetli görüntüsü ile çok dikkat çekici durduğunu fark ediyorsunuz. Kemankeş 1 daha küçükken, Kemankeş 2 çok daha büyük boyutlara sahip. 2,5 metre civarında uzunluğa sahip füzenin yerden yüksekliği 50 santimetre, kanatlarıyla beraber genişliği ise 1,4 metreyi buluyor. Füzenin toplam ağırlık kapasitesi 70 kilogram civarında. 20 kilogram yük taşıyabilen füzenin bu kapasiteyle oldukça yıkıcı olabileceğini söyleyebiliriz.

Özelliklerine gelecek olursak, füzenin irtifa değeri kardeşine kıyasla oldukça artmış diyebiliriz. Şu an 27.000 feet irtifadan bırakıldığında düşmanını hatasız bir şekilde vurabiliyor. Mesafeleri sorunsuz şekilde kat edebilmesi için üzerinde Kale Araştırma Geliştirme firması tarafından yapılmış turbo jet özellikli bir motor bulunuyor. Bu güçlü motorla füze 1 saat boyunca uçabiliyor.

Yapay zekâ desteği ile kusursuz bir şekilde düşmanını yok etme özelliği kazanmış olan mühimmatın optik güdüm sistemi de yapay zekâ desteğine sahip. Üstündeki gelişmiş kameralar sayesinde gece ya da gündüz fark etmeksizin kullanılabiliyor. Anti Jamming özelliği sayesinde hedefin etrafında bulunan sinyal karıştırıcı teknolojilerden etkilenmiyor.

Kısaca, mühimmatın özelliklerine baktığımızda Baykar ’ın oldukça iyi bir iş çıkardığını ve bu mühimmatın envanterimiz de olmasının ordumuzu oldukça güçlendireceğini söyleyebiliriz. Henüz füzenin demir kubbe gibi gelişmiş hava savunma sistemlerine karşı nasıl tepki verdiğine dair bir bilgi paylaşılmamış ama çağı yakalamış bir mühimmat olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz. Eminiz hala geliştirilen bu füzenin kardeşleri çok daha iyi işler çıkarabilecek kapasiteye ulaşacaklardır.  

Editör: Şahsüver ÇITIR