Dijitalleşen Dünya ile artık kamu işlemleri de dijital ortama taşınmaya başladı. Bu konuda atılım üzerine atılım yapan ülkemizde, vatandaşlarının işini kolaylaştırmak için her geçen gün yeni bir e-devlet özelliği aktif ediliyor.

Geçtiğimiz günlerde birçok kişiyi mutlu edecek yeni bir sistem tanıtıldı. Kaza Tutanağı Oluşturma şeklinde arama yaparak bulunabilecek bu sistem sayesinde artık olası kazalarda sürücüler zorlanmadan tutanak oluşturabilecekler.

Kaza Tutanağı İnternetten Nasıl Yapılır?

Eskiden sürücülerin, bir kaza yaşanması durumunda kazayı tarif edebilecekleri ve her iki tarafında üzerinde hem fikir olup imzaladığı kaza tespit tutanaklarından araçlarında bulundurmaları gerekiyordu. Birçok sürücü bunu ihmal ettiğinden trafikte gereksiz sorunlar ortaya çıkıyor, aksaklıklar yaşanıyordu.

Yeni gelen uygulama ile birlikte artık araçta tutanak bulundurma dönemi bitti. Sürücüler kendi e-devlet adreslerine girecekler ve tutanaklarını dolduracaklar. Yine çektikleri kaza yeri fotoğraflarını da anlık olarak bu doldurdukları tutanaklarına ekleyerek gönderebilecekler.

Uygulama anlık olarak bilgileri Sigorta Bilgi Merkezine aktardığından dolayı sürücüler üzerinde ki bürokrasi yükü de ortadan kalkmış olacak ve çok daha kısa sürelerde geri dönüş alabilecekler. Uygulama ile ilgili yorumlara baktığımızda da sürücülerin olumlu yorumlarda bulunduklarını ve oldukça memnun olduklarını görebiliyoruz.

Engin Polat ve Dilan Polat Tutuklanacak Mı? Adalet Bakanı Açıkladı Engin Polat ve Dilan Polat Tutuklanacak Mı? Adalet Bakanı Açıkladı

2020 yılında duyurulan ve sürücüler için yeni bir uygulama olan Araç Takas sistemi de E-Devlet üzerinde yerini aldığında sürücüler tarafından oldukça olumlu yorumlar almıştı. Taşıt Takası isminde ki bu uygulama sayesinde sürücülerin dolandırılma ihtimalinin azalmış, sorunsuz şekilde takasların gerçekleştirilmesi sağlanmıştı.

Birçok Kurum Bir Arada Çalışıyor  

Araç Takas sisteminin çalışabilmesi için Takasbank, Noter Birliği ve Ticaret Bakanlığı sistemleri eşlenik şekilde çalışıyor. Şu ana kadar 2 milyondan fazla sürücü bu sistemi kullanarak araçlarını takasladılar. Oldukça pratik olan bu sistemde alım satım işlemi tamamen dijital prosedürler üzerinden işletiliyor. Her iki tarafın kendine ait bir referans numarası bulunuyor ve bütün işlemler bu numara üzerinden yürütülüyor.

Oluşturulan bu güvenli ortam sayesinde alım satımlar çok daha sorunsuz şekilde işliyor. Bu sistem sürücüleri cesaretlendirdiğinden dolayı piyasaya oldukça olumlu katkılar sunuyor. Bu nedenle ilerleyen dönemlerde bu tarz sistemlerin çoğalacağı düşünülüyor.

Editör: Şahsüver ÇITIR