Kalp açısından sağlıklı bir diyet uygulamak, kalp hastalığının risk faktörlerini azaltmaya veya ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Özellikle bazı baharatlar kan basıncını düşürmek, kolesterolü iyileştirmek ve kan şekerini düşürmek gibi işlevleri sayesinde mutlaka tüketilmelidir. Bu baharatların neler olduğunu merak ediyorsanız okumaya devam edin.

Kalp Ritim Bozukluğu

Tarçın

Tarçın özellikle kan şekeri yüksek olan kişiler için idealdir. Şeker eklemeden yiyeceklere tatlı bir tat verir ve araştırmalar, tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini düşürebileceğini göstermektedir. Tarçın bunun yanı sıra yüksek kan kolesterolü ve trigliserit düzeylerini düşürmek gibi işlevleriyle kalp sağlığına faydalar da sağlayabilir. Bu özellikle kalp hastalığına yakalanma riski daha yüksek olan diyabetli kişiler için önemlidir.

Zerdeçal

Zerdeçal, geçmişi 5000 yılı aşkın bir geçmişe sahip Siddha ve Ayurveda gibi geleneksel tıp literatüründe kullanılan vazgeçilmez bir baharat ve ilaçtır. Hint ve Çin tıbbında zerdeçal, gaz, kolik, diş ağrıları, göğüs ağrıları ve adet zorluklarını tedavi etmek için antiinflamatuar bir madde olarak kullanılıyordu. Zerdeçal bunun yanı sıra antioksidan ve antiinflamatuar aktiviteleri sayesinde, kalp krizi, kronik inflamatuar akciğer hastalıkları, pankreatit, inflamatuar bağırsak hastalıkları, nörodejeneratif hastalıklar, karaciğer ve akciğer hasarlarının yanı sıra kas yaralanmaları gibi çeşitli hastalıklara karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Sağlığa Faydaları Saymakla Bitmez: Avuz Sütü Nedir? Sağlığa Faydaları Saymakla Bitmez: Avuz Sütü Nedir?

Karabiber

En yaygın kullanılan baharatlardan biri olan karabiber güçlü bir antioksidan ve antiinflamatuar güçlendiricidir ve lipit düşürücü etkilere de sahiptir. Aktif bileşeni piperin, LDL (kötü) kolesterolün azaltılmasından ve HDL (iyi) kolesterol seviyelerinin yükselmesini sağlr. Karabiber ayrıca kalp krizinden sonra kalp fonksiyonlarının iyileşmesini destekleyebilen vanadyum açısından da zengindir ve kalbe bu anlamda oldukça faydalıdır.

Kişniş

Kişnişin geleneksel tıpta uzun bir geçmişi vardır ve birçok Asya, Akdeniz ve Meksika mutfağında yaygın olarak kullanılır. Kişniş tohumlarının dikkate değer bir hipolipidemik etkisi vardır. Bu özelliği sayede kolesterol kontrolü sağlamada faydalı olan kişniş, aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde de oldukça iyidir.

Editör: Şahsüver ÇITIR