Kadınların en hassas olduğu ve sürekli olarak koruma ihtiyacı duyduğu noktalardan bir tanesi şüphesiz vajinal bölge olarak karşımıza çıkıyor. Bu bölgede cinsel yol ile bulaşan pek çok hastalığın yanı sıra enfeksiyon temelli de pek çok hastalık ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla da vajinal kısımda sürekli olarak temizlik ihtiyacı ortaya çıkıyor.

PCOS sendromu ise işte tam anlamıyla bu noktada ortaya çıkıyor. Kadınların oldukça titiz davranması gereken bu hastalık için yumurtalık kısmında belirli oranda kist oluşumu meydana geliyor. Bu kistler ise ilerleyen dönemlerde sivilce, gereğinden fazla tüylenme ve kilo alımı gibi pek çok istenmeyen şeye sebep oluyor.

PCOS Sendromu ve Belirtileri Nelerdir?

PCOS sendromuna sahip olmak toplumda ve genelde de dünya çapında çok fazla yaygın bir durum olmamasından dolayı her kadının başına gelmiyor. Bu nedenle de belirtilerini sağlam bir şekilde bilmek ve bilinçli şekilde davranmak gerekebiliyor.

PCOS sendromuna sahip olduğu düşünülen kadınların erken tan ıkoyulması ve tedavilerine bir an önce başlanması bakımından belli belirtilere sahip olup olmadıkları kontrol ediliyor. Bu belirtiler arasında;

·       Kiloda yükselme

·       Tüy oranında artış

·       Saçlarda dökülme

Ria Nedir Ne İşe Yarar? Ria Nedir Ne İşe Yarar?

·       Hamile kalamama durumu

·       Olağan olmayan kanama durumları

Gibi pek çok belirti ortaya çıkabiliyor. Bu sebeple de kadınların sendroma yakalandıkları söylenebiliyor.

PCOS Sendromu İçin Bilinen Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

PCOS sendromu hem ülkemizde hem de dünya çapında bilinen ve yaygın olan bir sendrom olarak karşımıza çıkıyor. Bu sendrom için belirtiler öğrenildikten sonraki aşamada ise kısa sürede erken tanı koyularak tespit edilen bölge için tedavi yöntemlerine başlamak gerekiyor.

Tedavi noktasında hastalığın ilerleme riskine göre tercih yapılıyor. Eğer çok ilerlememiş ancak risk bulunan bir noktada iseniz sizlere diyet ve sağlıklı yaşam tavsiye ediliyor. Ancak ilerlemiş bir PCOS hastalığına sahipseniz doktor yönetiminde bir ameliyat süreci geçirmeniz gerekebiliyor.

Editör: Şahsüver ÇITIR