Japonlar Uzaya Ahşap Uydu Gidiyor! Ahşap Uydu Ne İşe Yarıyor

ahsap-uydu-japonya.jpg

İsmini İngilizce iki kelime lignified ve sattlite kelimelerinin birleşiminden alan LignoSat isimli uydu yaklaşık 1 kilogram ağırlığında. Japon menşeili Sumitomo Forestry şirketi ile Kyoto Üniversitesinin ortak çalışmaları ile 4 yılda tamamlanan uyduda herhangi bir vida ya da yapıştırıcı bir ürün kullanılmadı. Uydu tamamen ahşap işçiliği kullanılarak bir araya getirildi. Dünyada bir ilk olan uydu çok büyük özelliklere sahip değil. Sadece ahşabın uzay teknolojilerinde kullanılıp kullanılmayacağını görmek için atılıyor.

Uzayda da Çevrecilik Devam Ediyor

Eylül ayında Amerika’da bulunan Kennedy Uzay Merkezinden atılacak olan uydu önümüzde ki günlerde Japonya Uzay Ajansına verilecek. Temel dayanıklılık testlerinden başarıyla geçtiği için uzmanlar uydunun uzayda sorunsuz şekilde çalışabileceğini düşünüyorlar. Uzayda oksijen bulunmaması sayesinde ahşabın herhangi bir çürüme ya da yıpranmaya maruz kalmayacağı düşünülüyor.

Bunun yanında çatlamalara karşı en dayanıklı ağaçlardan biri olan manolya ağacından yapılmış uydunun genleşme ve daralma etkilerine karşı dayanabileceği ve üzerinde çatlamalar olmayacağı yetkililer tarafından dile getiriyor.

Uydunun temel yapılma sebebi ise daha çevreci uzay teknolojileri elde etmek. Uzayda bir süre sonra ömrünü dolduran uydular Dünya atmosferine giriyor ve yanmaya başlıyorlar ama tamamen yok olmuyorlar. Haliyle atmosferde metal parçalar kalıyor ve çöp olarak Dünyanın etrafında dolaşmaya devam ediyorlar.

Bilim insanları önümüzde ki dönemlerde atılan uyduların sayısının daha da artacağını ve önümüzde ki senelerde atmosferin iyice kirleneceğini söylüyorlar. Bunun zamanla Dünya için zararlı bir hal alacağını ön gören bilim insanları bunun önüne geçmek için ahşap gibi doğal malzemeleri uzay teknolojilerinde kullanmak istiyorlar.

Çünkü ahşap temelde oldukça yanıcı bir malzemedir. Eğer uydular ahşaptan yapılabilirse ömürleri bitince atmosfere girer ve yanarak tamamen yok olurlar. Haliyle uzay çöpü dediğimiz kalıntılar çok daha az olacağından gelecekte çok daha yaşanabilir bir Dünyamız olur.  

Exit mobile version