İzmir'de meydana gelen ve 2 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan 'elektrik akımı' faciasında gözaltı sayısı 33'e yükseldi. Hala yakalanamayan 2 kişiyi arama çalışmaları ise devam ediyor. Facia ile ilgili dikkat çeken bir ayrıntı ortaya çıktı; olay yerindeki mazgaldan 9 Ocak'ta dumanlar yükseldiği ve esnafın bu durumu yetkililere bildirdiği öğrenildi.

İzmir'de İhmaller Zinciri: 33 Gözaltı, 2 Kişi Hayatını Kaybetti

İzmir Son Dakika

İzmir'de sağanak sırasında elektrik akımına kapılarak 2 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin başlatılan çalışmalar devam ediyor. Olay yerindeki mazgaldan 9 Ocak'ta dumanların yükseldiği ve çevredeki esnafın durumu yetkililere ilettiği bildirildi. Belediye ve elektrik firması yetkilileri, sorunun çözülmesi için çalışma başlattı. Çalışma kapsamında yer altındaki kablolar 50 santimetre daha aşağıya alındı. Ardından belediye yetkililerinin kabloların üzerine kapatmasından sonra bölgeye tekrar elektrik verildi ve yol trafiğe açıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaptığı açıklamada, "Bölgede belediyemizin yürüttüğü ve elektrik hattında oluşabilecek kaçakla ilişkilendirilebilecek bir altyapı çalışmasından söz edilemeyeceği de ortadadır. Zira İZSU Genel Müdürlüğü'nün olaya ilişkin teknik raporunda da 2024 yılı Ocak ayında ihaleli işler kapsamında bölgede yüklenici firma tarafından 3 adet yağmur suyu ızgarası yaptırıldığı, imalatlar sırasında GDZ Elektrik A.Ş.'den gözlemci talebinde bulunulduğu, imalatların gözlemci nezaretinde gerçekleştirildiği belirtilmektedir." ifadelerini kullandı.

Bölge esnafının daha önce yetkili kuruma defalarca bildirimde bulunduğu belirtilirken, "Kabloların üzerinde 2 farklı noktada onarım gerçekleştirildiğini ve GDZ Elektrik A.Ş.'ye ait elektrik hatlarının yapım tekniğine aykırı olarak zeminden 23 cm aşağıda döşendiği de fotoğraflarla belgelenmektedir." denildi. Açıklamada ayrıca, "Bölge esnafının yetkili kuruma defaatle bildirim yaptığına ilişkin ifadeleri de kayıt altındadır." ifadesine yer verildi.

GDZ Elektrik Dağıtım Şirketi'nden yapılan açıklamada ise, "Olayın geçtiği bölgeye dair son 6 aydır kurumumuza CİMER, çağrı merkezi, sosyal medya dahil olmak üzere tüm kanallardan gelen talepler incelenmiş ancak herhangi bir şikayet kaydı olmadığı tespit edilmiştir. Bölge sakinlerinin konuşmalarında uzun süredir iletildiği söylenen şikayetler, doğrudan sorumlu olan diğer kurumlara yapılmıştır." ifadeleri kullanıldı. 9 Ocak tarihinde bölgeden farklı bir şebeke unsuruna ilişkin arıza kaydı alındığı ve ekipler tarafından sorunun çözülerek kayıt kapatıldığı belirtildi.

Van'da Feci Kaza: 2 Ölü, 4 Yaralı Van'da Feci Kaza: 2 Ölü, 4 Yaralı

Bilirkişi Raporu ve Soruşturma

Bilirkişinin hazırladığı ön raporda, bir besleme devresine ait kablonun yağmur tahliye mazgalı altına sıkıştığı ve yalıtımının zedelendiği, ölümlere bu bölümdeki faz toprak arızasının neden olduğu kaydedildi. Kabloların zeminden 36 ila 45 santimetre derinlikte olduğu, temasın olduğu noktada bu derinliğin 15 santimetreye kadar gerilediği belirtildi. Raporda, ilgili yönetmeliğe göre bu derinliğin normalde 60 ila 80 santimetre olması gerektiği vurgulandı. "Kablo derinliğinin 15 santimetreye düştüğü noktada, bu kadar küçük gömülme derinliğine neden olan etken; rögar kapağı bitişiğinden geçirilen beyaz renkli drenaj borusunun kabloları kapağa doğru yükseltmesi ve bu arada kablo koruyucu borunun bu bölümde iptal edilmiş olmasıdır." ifadeleri kullanıldı. Raporda, İZSU uygulamalarının ve GDZ Elektrik'in ihmallerinin kazanın asli nedenlerinden biri olduğu kanaatine varıldığı belirtildi.

Soruşturma kapsamında gözaltı kararı verilen 35 şüpheliden 33'ü yakalandı. Gözaltındaki 6 kişi ise ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Diğer 2 şüphelinin yakalanması için çalışmaların sürdüğü belirtildi. Şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ediyor. İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Necati Kayaközü'nün koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında şüphelilere ek gözaltı süresi alındı. Bir iş güvenliği uzmanı, 2 inşaat mühendisi, 1 şehir plancısı, 1 elektrik mühendisi ve 1 elektronik mühendisinden oluşan bilirkişi heyetinin çalışmaları sürüyor.

Editör: Şahsüver ÇITIR