İŞKUR, engelli ve eski hükümlü vatandaşların kendi işlerini kurmalarını teşvik etmek amacıyla hibe desteğini önemli ölçüde artırdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yaptığı açıklamaya göre, engelli vatandaşlara verilen hibe desteği 150 bin TL'den 400 bin TL'ye, eski hükümlü vatandaşlara sağlanan destek ise 110 bin TL'den 300 bin TL'ye yükseltildi. Bu destekler, bireylerin iş kurma süreçlerindeki kuruluş, işletme ve demirbaş giderlerini kapsayacak şekilde genişletildi.

Hibe Desteği Nasıl Alınır?

Engelli Ve Eski Hükümlü Vatandaşlara Verilen Hibe Desteği Artırıldı

Lila Kağıt Halka Arz Kaç Lot Verir? 2024 Lila Kağıt Halka Arz Kaç Lot Verir? 2024

Hibe programından yararlanabilmek için belirlenen başlıca şartlar şunlardır:

  1. Kimler Başvurabilir:

    • Engelli vatandaşlar için, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve en az %40 engellilik oranına sahip olmak gerekmektedir.
    • Eski hükümlüler için ise, infazlarının tamamlanmış olması ve İŞKUR tarafından belirlenen diğer kriterlere uyum sağlamaları şarttır.
  2. Yaş Sınırı:

    • Hibe programına başvuracak engelli ve eski hükümlü vatandaşların 18 yaşından büyük olmaları gerekmektedir.
  3. Proje Bazlı Başvuru:

    • Başvurular, bireylerin sunacağı iş planı veya proje bazında değerlendirilecektir. İş planı, işletmenin kuruluş, işletme ve demirbaş giderlerini kapsamalıdır.
  4. Eğitim ve İstihdam Şartı:

    • Hibe alabilmek için adayların İŞKUR tarafından düzenlenen girişimcilik eğitimlerini başarıyla tamamlamış olmaları ve projelerinin istihdam yaratma potansiyeline sahip olması gerekmektedir.

Bakan Işıkhan, engelli ve eski hükümlü bireylerin iş gücüne katılımlarını desteklemek ve onların toplumda aktif roller üstlenmelerini sağlamak amacıyla yapılan bu düzenlemelerle ilgili, "Kendi işlerini kurmaları için sunulan hibe desteği miktarını yüzde 170'e yakın oranda yükselttik" ifadelerini kullandı. Bu artışla birlikte, daha fazla bireyin kendi işini kurmasına olanak tanınmış oluyor. 2014'ten bu yana engelli vatandaşlar için 3,608 projeye 183 milyon TL, eski hükümlüler için ise 2,746 projeye 110 milyon TL hibe desteği sağlandığı belirtildi.

İş ve sosyal hayatta aktif birer birey olmalarını desteklemek için engelli ve eski hükümlü vatandaşlara yönelik çeşitli mesleki eğitim, rehabilitasyon ve iş yerine uyum projeleri de bu destekler kapsamında yer alıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu projeler için Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırmayan İşverenlerden İdari Para Cezası Olarak Tahsil Edilen Tutarları kullanıyor. 2014'ten itibaren bu alanda toplam 92.7 milyon TL destek sağlandı.

Bakan Işıkhan, başvuru sürecinin kolaylaştırılması ve erişilebilirliği artırmak amacıyla 2021'den itibaren hibe başvurularını "e-Devlet" üzerinden almaya başladıklarını duyurdu. Bu sayede, engelli ve eski hükümlü vatandaşlar, kendi işlerini kurarak topluma entegre olma şansını daha etkin bir şekilde kullanabilecekler. Ayrıca, bu yılın ikinci dönem başvurularının bugün itibarıyla başladığı ve 7 Haziran'a kadar devam edeceği bilgisi paylaşıldı.

Son on yılda, İŞKUR tarafından engelli ve eski hükümlü vatandaşlara toplamda 385 milyon TL'den fazla destek verildiği açıklandı. Bakan Işıkhan, toplamda 7,238 projenin desteklendiğini ve bu desteklerin dezavantajlı grupların iş kurmalarını ve iş gücü piyasasında daha aktif rol almalarını sağlamak için önemli bir araç olduğunu vurguladı.

Bu destek paketinin, engelli ve eski hükümlü vatandaşların ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarına büyük katkı sağlaması ve iş gücü piyasasındaki çeşitliliği artırması bekleniyor. Böylece, toplumun tüm kesimlerinin kalkınmasına yönelik adımlar atılmış olacak.