İran Dini Lideri Hamaney Kimdir?

İran Dini Lideri Hamaney Kimdir

İran dini lideri Hamaney kimdir? konusu son günlerin en çok araştırılanlardan oldu. İsrail-Filistin savaşı, dünya genelinde milyonlarca insan tarafından yakından takip ediliyor. Masumların katledildiği bu çatışma büyük yankı bulmuş durumda. Özellikle Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın ölüm iddiaları, savaşın gidişatına olan ilgiyi daha da arttırıyor. İnsanlar, bölgede yeni liderlerin kimler olacağını merak ediyor. Bu süreçte dikkatler İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaneye çevrildi. Hamaney’in, Filistin ve Lübnan’daki direniş gruplarına verdiği açık destek, onun rolünü daha da ön plana çıkarıyor. Peki Hamaney kimdir? rolü nedir? tüm detaylar haberimizde.

İran Dini Lideri Hamaney Kimdir?

İran Dini Lideri Hamaney

Dini lider Hamaney bölgedeki direniş hareketlerine verdiği destek ve İsrail’e karşı sert söylemleriyle biliniyor. Özellikle Müslüman topluluklar arasında büyük ilgiyle takip ediliyor. Nasrallah’ın ardından yeni liderlerin kimler olacağına dair sorular yükselirken, Hamaney’in açıklamaları ve duruşu merak edilen isimlerden biri haline getirdi.

Ayetullah Ali Hamaney, İran’ın dini lideri olarak ülkenin siyasi ve din hayatında önemli figürdür. Peki Hamaney kimdir? 17 Temmuz 1939 tarihinde Meşhed’de dünyaya gelen Ayetullah, ailesinin ikinci erkek çocuğudur. Babası Türk kökenli din adamıdır. Annesi ise Yezdli bir aileden gelmektedir.

Hamaney, dini eğitimine 4 yaşında büyük kardeşiyle birlikte başlamıştır. Bu süreçte, Kuran’ı kerim okumayı öğrenmiş ve daha sonra yeni kurulan İslami okuluna devam etmiştir. Bu okuldaki eğitim, onun dini ve kültürel kimliğini şekillendiren önemli adım olmuştur. Şimdiyse İran dini lideri olarak görev yapıyor.

Hamaney liderlik kariyerine, 1979 İran Devrimi’nden sonra başlamış ve 1989’dan itibaren İran’ın en yüksek dini otoritesi olarak görevini sürdürüyor. Bu süreçte, Ayetullah yalnızca İran’da değil, tüm bölgedeki İslami hareketlerde de etkili lider haline gelmiştir. Geçtiğimiz günlerde, İsrail’in Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı öldürdüğünü duyurmasının ardından Hamaney, bölgedeki direniş güçlerinin Hizbullah’ın yanında olduğunu vurguladı.

İran dini lideri Hamaney yaptığı konuşma tüm Müslüman dünyasında yankı bulmuştur. Hamaney Müslümanların, Lübnan halkı ile Hizbullah’a destek olması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca bölgesel stratejilerinin parçası olarak görülüyor.

Exit mobile version