USD35,49
%0.02
EURO36,62
%0.09
GBP43,38
%0.1
BIST9.704,88
%-0.11
GR. ALTIN3.067,30
%0.46
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. İkinci Hasta İçin Onay Geldi

İkinci Hasta İçin Onay Geldi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şimdilik sadece felçli hastaların ve beyin fonksiyonlarında problemler olan kişilerin tedavisi için alternatif olabilecek gibi görünen proje eğer gerçekten sorunsuz bir şekilde çalışırsa geleceği oldukça değiştirebilir.

İlk Hastada Bazı Sorunlar Oluştu  

İkinci Hasta İçin Onay Geldi

Elon Musk bu projeyi bir insanın beynine akıllı saat yerleştirmek gibi basit bir şekilde anlatıyor. Fakat projenin detaylarına indiğimizde bundan biraz daha ürkütücü olduğunu görüyoruz. Neuralink teknolojisi, kişinin beynine elektrotlar yerleştirilmesi ve bu elektroların kişinin beyninden gelen sinyalleri okuyarak bu sinyalleri fiziki hareketler ve komutlara çevirmesi şeklinde çalışıyor.

Bunun için hastanın kafatasından bir kısım çıkarılıyor. Buradan içeri oldukça ince ve çok sayıda elektrot uzatılıyor. Ve kafatasından çıkarılan kısma gelen cihaza bu elektrotlar bağlanıyor. Bu işlem içinde özel bir makine üretilmiş durumda. İşlem lokal anestezi altında yarım saatte tamamlanıyor. Uzun vadede işlemin kişiye bir zararı olup olmayacağı bilinmiyor. Ama kısa vadede eğer işlem sırasında kafatası içinde hava kalırsa nöbet geçirme ve beyin apsesi oluşması gibi riskler bulunuyor.

Neuralink insanlı deneyenlere geçmeden önce maymunlar üzerinde denenmiş ve cihazın takıldığı birçok maymun ölmüştü. Yaşanan sorunların giderilmesinin ardından cihaz ilk kez 2016 yılında Nolan Arbaugh isminde omuzlarından aşağısı felçli bir hastaya takıldı. Her ne kadar ilk başlarda Nolan sonuçlardan memnun görünse de son zamanlarda elektrotlardan bazılarının geri çekildiği ve sistemin eskisi kadar iyi çalışmadığı gelen haberler arasında yer alıyor.

Beyni Dijitalleştirmek Birçok Konuda Yararlı Olabilir

Her icadın ilk adımları sancılı olmuş, mucidi birçok sorunla ve eleştiriyle yüz yüze gelmiştir. Neuralink çipinde de aslında aynı sorun yaşanıyor. İlerleyen dönemlerde sorunların giderilmesiyle birlikte ilk başta görme engelliler, Alzheimer hastaları, MS hastaları yaşadıkları sorunlardan kurtulabilecekler. Daha sonrasında ise bu çip son kullanıcıya ulaşacak ve işte o zaman bir devrim yaşanacağı söyleniyor. Çünkü artık insanlar, cep telefonlarını ve bilgisayarlarını kullanmak için fiziki hamleler yapmak zorunda olmayacak. Hatta Matrix filminde ki gibi beyni sanal bir dünyaya bağlamanın bile mümkün olabileceği çıkan söylentiler arasında yer alıyor.

İkinci Hasta İçin Onay Geldi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.