İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), riskli yapıların yeniden yapımına destek sağlama konusunda önemli adımlar atıyor. İBB Meclisi'nde alınan kararlar doğrultusunda, riskli yapılarda oturan dar gelirliler ve emekliler için yenileme maliyetinin yüzde 65’i karşılanacak ve hak sahiplerine 9 bin TL'ye kadar kira yardımı yapılacak.

25 Bin Hane İçin 5 Milyar TL Destek

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu haberi, riskli yapılarda oturan dar gelirli emeklilerimizin görmesini sağlayalım. Yenileme maliyetinin %65’ni İBB olarak biz karşılıyoruz, ekstra 9 bin TL de kira desteği veriyoruz" ifadelerini kullandı.

İbb Yardım Başvuru

Bağcılar'da İplik Fabrikasında Büyük Yangın: 3 Saatte Kontrol Altına Alındı Bağcılar'da İplik Fabrikasında Büyük Yangın: 3 Saatte Kontrol Altına Alındı

Riskli yapılarını KİPTAŞ ile yenilemek isteyen hak sahiplerine, gelir durumlarına göre toplam maliyetin yüzde 40 ile yüzde 65’i oranında destek sağlanacak. Bu binalardaki hak sahipleri, İBB İştirak Şirketi KİPTAŞ ile yapacakları ön sözleşme ile İBB’nin yeniden yapım maliyeti destek programına dahil olacak.

Mali destek oranları, hak sahiplerinin gelir durumuna göre belirlenecek. Dar gelirliler ve emekliler en yüksek destek oranından faydalanacak. Hane içi toplam geliri 2 asgari ücretin altında olanlara yüzde 60, bu kişiler emekliyse yüzde 65, hane içi toplam geliri 3 asgari ücretin altında olanlara yüzde 40, aynı durumdaki emeklilere yüzde 45 oranında destek sağlanacak.

İlk etapta, 'İstanbul Yenileniyor' projesine başvuran ve uzlaşma sağlanan toplam 25 bin hane için yaklaşık 5 milyar TL destek sağlanacak. Destek süreci 7 aşamalı olarak gerçekleşecek, başvuruların Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne iletilmesinden, ödeme emirlerinin düzenlenmesine kadar her adım dikkatle takip edilecek.

Emeklilere 9 Bin TL Kira Yardımı

Yüksek risk grubuna dahil oldukları tespit edilen E sınıfı binaların tahliye, yıkım ve yenileme süreçlerine ivme kazandırmak amacıyla, bu binalarda oturan emeklilere 9.000 TL, diğer hak sahiplerine ise 7.000 TL kira yardımı yapılacak. Acil dönüştürülmesi gereken 6.920 bina ve toplam 62.000 bağımsız birimdeki yaklaşık 80 bin kiracı için bu destek sağlanacak.

İBB’nin bu önemli girişimi, İstanbul’daki riskli yapıların hızlı bir şekilde yenilenmesini ve dar gelirli vatandaşların güvenli konutlara erişimini sağlamayı hedefliyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kazanmasıyla birlikte, İstanbul daha güvenli ve modern bir şehir haline gelecek.

Editör: Şahsüver ÇITIR