Hindistan, 23 Ağustos’ta Ay’ın güney kısmına iniş yaparak büyük bir başarı elde etti. Chandrayaan-3 misyonunun bir parçası olarak açıklanan yeni bir gelişme, Ay’a iniş yapan uzay aracının bir süreliğine “uyutulduğunu” duyurdu. Bu stratejik bir planın bir parçası ve 22 Eylül’e kadar sürecek. Peki, Hindistan, Ay’ı keşfetmekle meşgulken uzay araçlarını neden uyutuyor?
Işıksız Dönemde Bekleme
Ay’ın güney kutbu, yörünge hareketleri nedeniyle her zaman güneş ışığı alamayan bir bölge. Bilim insanlarının çalışmaları, Ay’ın güney kutbunun 14 gün boyunca karanlık olacağını gösteriyor. Hindistan, bu gerçeği göz önünde bulundurarak Chandrayaan-3 misyonu için bir takvim oluşturdu. Bu takvime göre, Ay’a iniş yapan uzay araçlarının belirli dönemlerde çalışmaması gerekiyor. Dolayısıyla Hindistan, 22 Eylül’e kadar bu dönemde bekleyecek.
Şarj Sorunu ve Bekleme Süreci
Hindistan’ın Vikram adını verdiği iniş modülü ile Pragyan adını taşıyan keşif aracı, güneş enerjisiyle çalışıyor. Ancak bu dönemde ışık alamadıkları için şarj edilemeyecekler. Güneş yeniden göründüğünde ise tekrar şarj olacaklar. Ancak bu ilk yeniden başlatma süreci biraz risk içeriyor. Herhangi bir teknik problem veya şarj edilememe sorunu, Hindistan’ın Chandrayaan-3 misyonunun sekteye uğramasına neden olabilir.
Süreç Nasıl İşliyor?
Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO), şu an için her şeyin yolunda olduğunu belirtiyor. Vikram, Ay yüzeyinde motorlarını ateşleyip 40 santimetre yükseldi ve bu süreçte herhangi bir sorun yaşanmadı. 22 Eylül’den sonrası için ise neler olacağını zaman gösterecek.