USD34,07
EURO38,06
GBP45,38
BIST9.975,61
GR. ALTIN2.834,01
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Kadın Haberleri
  3. Hayız Nedir? Kadınların Aybaşı Döngüsünü Bilinmesi Gerekenler

Hayız Nedir? Kadınların Aybaşı Döngüsünü Bilinmesi Gerekenler

Hayız Nedir
Hayız Nedir
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hayız, halk arasında adet olarak bilinen ve kadınların yaşamında düzenli olarak meydana gelen bir fizyolojik süreçtir. Peki bu döngünün detayları nelerdir?

Fıkıh literatüründe sağlıklı bir kadının ergenlik döneminden menopoza kadar olan dönemde rahminden düzenli aralıklarla akan kanı ifade ediyor. Bu süreç rahmin iç yüzünü kaplayan endometriyumun yumurtanın döllenmemesi durumunda parçalanarak kanla birlikte dışarı atılmasıyla gerçekleşiyor. Yani her ay eğer yumurta döllenmezse, rahim bu zararlı tabakayı temizlemek için kanama başlatıyor. Yumurtanın döllenmesi durumunda ise süreç gerçekleşmez çünkü döllenmiş yumurta rahme yerleşir ve gelişimini sürdürür.

Hayız sadece biyolojik olay olmanın ötesinde tarih boyunca farklı kültürlerde çeşitli inanç ile uygulamalara neden olmuştur. İptidai toplumlarda kan hem kutsal hem de kirli olarak görülüyor. Bunun için hayız dönemi sırasında kadınlar topluluktan ayrı tutulmuş olup onlarla temas eden nesneler de kirli kabul edilmiştir

Hayız Dini Anlamda Nasıl Ele Alınıyor?

Hayızın dini anlamdaki yeri, farklı inanç sistemlerinde çeşitli şekillerde ele alınıyor. Aynı zamanda en detaylı uygulamalara Yahudilikte rastlanıyor. Yahudi geleneklerinde hayız gören kadın niddah yani ayrılan olarak adlandırılıyor. Eski Ahit’te kadınların, kanama sona erdikten sonra yedi gün boyunca murdar yani kirli kabul edildiği belirtilir.

Bu yedi günlük süre tamamlandığında kadın bir tür gusül abdestini andıran mikveh adlı banyo ritüelini gerçekleştiriyor. Mikveh, bir tür ritüel temizlenme olarak kabul edilir ve banyodan sonra kadın temiz olarak sayılıyor.

Kur’an-ı Kerime Göre Hayız

Kur’ân-ı Kerîm’de hayız rahatsızlık ve sıkıntı hali olarak kabul ediliyor. Bu dönemde kadınlarla cinsel ilişkiye girilmemesi gerektiği açıkça belirtiliyor. hayız döneminin kadınlar için özel bir durum olduğunu ve bu dönemde onların dinî ayrıca toplumsal rollerinin değiştiğini ifade ediyor. Kur’an’ın dinî temizlikle hadesten tahâret ile ilgili emir ve yasakları da hayızın dinî hükümlerini doğrudan etkiler.

Hadis kitaplarında hayızın tanımı, süresi ile bu dönemdeki dinî yükümlülükler ayrıntılı şekilde ele alınıyor. Peygamber Efendimiz ile eşlerinin açıklamaları bu dönemde kadınların yaşadığı değişikliklere dair kapsamlı bilgiler sunar.

Hayız Nedir? Kadınların Aybaşı Döngüsünü Bilinmesi Gerekenler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Asayiş Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!