USD35,51
%0.09
EURO36,61
%0.07
GBP43,38
%0.06
BIST9.715,86
%0
GR. ALTIN3.053,65
%0.01
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Sağlık Haberleri
  3. Hamilelik’te Hangi Tarama Testlerine İhtiyaç Duyulur?

Hamilelik’te Hangi Tarama Testlerine İhtiyaç Duyulur?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bebeğin gelişiminin hamilelik sürecinde değerlendirilmesi önem arz ediyor. Özellikle henüz anne karnındayken başlayan testlerle birlikte ileride ne gibi durumlar oluşabileceği önceden anlaşılabiliyor. Önek olarak bebeğin kromozom sayısında bir değişiklik olup olmadığı kolayca tespit edilebiliyor. Bu durum down sendromlu doğup doğmayacağını da anlaşılmasına yol açıyor.

Her test hamilelik sürecinin her aşamasına yapılamıyor. Bunun için bir tarih aralığı belirleniyor ve sürecin o haftasına denk gelecek şekilde yapılabiliyor. Örnek olarak tarama testini 11.haftadan önce yapmak mümkün değildir. Bu testin sonucuna risk analizi yapılabiliyor. Elbette yapılan testler %100 oranında olacak anlamına geliyor. Bu testlerin tutma ihtimali en fazla %85’tir. Büyük bir oran olsa da gösterilenin aksi de olabiliyor. Üçlü ve dörtlü tarama testleri yapılmak istenirse hamileliğin 16. Veya 18. Haftası arasında yapılabiliyor. Bu testin üçlü olmasıyla oranı %60’lara kadar değişiyor. Ancak dörtlü olduğu takdirde oran %80’e çıkıyor.

Fetal DNA Testi Nedir?

Hamilelik Bel Ağrısı

Bebeğin anne karnında olan DNA’sını test etmeye denmektedir. Bunu yapmak ve analiz etmek teknik olarak yapılabileceği gibi farklı teknikler kullanılarak da yapılabiliyor. Anneden bunun için bir tüp kan alınır ve hassas bir şekilde taraması yapılır. Özellikle kromozal sorunları tespit etme ihtimali bu testte %99 olarak gerçekleşiyor. Yani daha önce sunulan testlere oranla daha yüksektir. Hata payı düşük olduğu için daha fazla tercih ediliyor. Elbette bu noktada doktorun kararı da önemlidir.

Doktorunuzun Belirlediği Testleri Yapın

Hamilelik sürecinde şeker yüklemesi de yapılabiliyor. Özellikle Gestasyonel diyabet olup olmadığını anlamak için yardımcı oluyor. Bebek için ileride oluşabilecek risklerin önüne geçmek adına yapılmaktadır. Hamileliğin 24.haftasından 28.haftasına kadar yapılabiliyor. Bunun gibi testler doktorunuzun size belirlemesiyle yapabilirsiniz. Sağlıklı bir gebelik süreci için doktorunuzun dediklerine harfi harfine uymanız gerekmektedir. Bu noktada doktorunuz size tüm konu hakkında detaylı olarak bilgilendirme yapacaktır.

Hamilelik’te Hangi Tarama Testlerine İhtiyaç Duyulur?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.