Bebeğin gelişiminin hamilelik sürecinde değerlendirilmesi önem arz ediyor. Özellikle henüz anne karnındayken başlayan testlerle birlikte ileride ne gibi durumlar oluşabileceği önceden anlaşılabiliyor. Önek olarak bebeğin kromozom sayısında bir değişiklik olup olmadığı kolayca tespit edilebiliyor. Bu durum down sendromlu doğup doğmayacağını da anlaşılmasına yol açıyor.

Her test hamilelik sürecinin her aşamasına yapılamıyor. Bunun için bir tarih aralığı belirleniyor ve sürecin o haftasına denk gelecek şekilde yapılabiliyor. Örnek olarak tarama testini 11.haftadan önce yapmak mümkün değildir. Bu testin sonucuna risk analizi yapılabiliyor. Elbette yapılan testler %100 oranında olacak anlamına geliyor. Bu testlerin tutma ihtimali en fazla %85’tir. Büyük bir oran olsa da gösterilenin aksi de olabiliyor. Üçlü ve dörtlü tarama testleri yapılmak istenirse hamileliğin 16. Veya 18. Haftası arasında yapılabiliyor. Bu testin üçlü olmasıyla oranı %60’lara kadar değişiyor. Ancak dörtlü olduğu takdirde oran %80’e çıkıyor.

Göz Bozukluklarında Devrim: Yeni Tedavi Yöntemleri Gündemde Göz Bozukluklarında Devrim: Yeni Tedavi Yöntemleri Gündemde

Fetal DNA Testi Nedir?

Hamilelik Bel Ağrısı

Bebeğin anne karnında olan DNA’sını test etmeye denmektedir. Bunu yapmak ve analiz etmek teknik olarak yapılabileceği gibi farklı teknikler kullanılarak da yapılabiliyor. Anneden bunun için bir tüp kan alınır ve hassas bir şekilde taraması yapılır. Özellikle kromozal sorunları tespit etme ihtimali bu testte %99 olarak gerçekleşiyor. Yani daha önce sunulan testlere oranla daha yüksektir. Hata payı düşük olduğu için daha fazla tercih ediliyor. Elbette bu noktada doktorun kararı da önemlidir.

Doktorunuzun Belirlediği Testleri Yapın

Hamilelik sürecinde şeker yüklemesi de yapılabiliyor. Özellikle Gestasyonel diyabet olup olmadığını anlamak için yardımcı oluyor. Bebek için ileride oluşabilecek risklerin önüne geçmek adına yapılmaktadır. Hamileliğin 24.haftasından 28.haftasına kadar yapılabiliyor. Bunun gibi testler doktorunuzun size belirlemesiyle yapabilirsiniz. Sağlıklı bir gebelik süreci için doktorunuzun dediklerine harfi harfine uymanız gerekmektedir. Bu noktada doktorunuz size tüm konu hakkında detaylı olarak bilgilendirme yapacaktır.

Editör: Şahsüver ÇITIR