Hamilelik yolculuğu güzel ama zorluklarla dolu. Çoğu kadının karşılaştığı çok yaygın bir sorun mide bulantısı, bu yolculukta en sık yaşanan zorluklardan biri. Asayiş haber ekibi olarak bu yazımızda hamilelik sırasında mide bulantısıyla mücadeleye yardımcı olabilecek yiyeceklerden bahsedeceğiz.

Hamilelikte Bulantı Nedenleri

Hamilelik Öncesi Beslenme

Hamilelikte pek çok neden mide bulantısına neden olabilir. En yaygın nedenler şunlardır;

1. Hormonal değişiklikler

Hamilelikte hormon seviyeleri değişir. Bu durum, sinir sisteminizde ve mide kaslarınızda mide bulantısına neden olan bir reaksiyona neden olur. 

2. Kokulara karşı artan hassasiyet

Hamilelik koku alma duyunuzu daha keskin hale getirebilir. Bu, midenizin bulanmasına neden olacak bazı kokuların ortaya çıkmasına neden olabilir. Daha önce hoşunuza giden kokular bile hamilelik sırasında size kötü gelebilir.

3. Mide hassasiyeti

Rahmin büyümesi ve sindirimdeki değişiklikler mide hassasiyetinin artmasına neden olur. Bu kendinizi hasta hissetmenize ve bulantıya neden olabilir.

Hamilelikte Bulantıyla Mücadeleye Yardımcı Olabilecek Besinler

Hamile Oruç

 Hmilelik sırasında mide bulantısını azaltmaya yardımcı olabilecek yiyecekler ise şöyledir;

1. Zencefil

Tarihsel olarak zencefil mide bulantısıyla mücadele etme özelliğiyle bilinir. Bunun nedeni muhtemelen içinde bulunan gingerol, paradol ve shogaol gibi biyoaktif bileşiklerdir.

2. Su

Hamilelik sırasında sulu kalmak önemlidir. Bol miktarda su içmek, sıvı alımını ve elektrolit dengesini koruyarak mide bulantısı belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olur.

3. Soğuk yiyecekler

Soğutulmuş meyveler, yoğurt, dondurma, muhallebi gibi soğuk yiyecek maddelerinin, hafif kokusu ve serin sıcaklıkları sayesinde mide bulantısı hissettiğinizde tüketilmesi sizi rahatlatacaktır.

4. Çorba

Et suları, çorbalar ve diğer sıcak içecekler, sıvı alımınızı korumanıza, kusma nedeniyle kaybedilen hayati elektrolitleri sağlamanıza ve yıpranmış midenizi toplamaya yardımcı olabilir.

5. Muz

Muz, mide bulantısı hissettiğinizde atıştırmalık olarak kullanılabilir. Midenize karşı naziktirler ve kusma veya ishal yoluyla kaybedilen potasyumun yerine konmasına yardımcı olabilirler.

6. Elma püresi

Zencefil ve muzun anı sıra elma püresi de mide bulantısını hafifletmeye yardımcı olabilecek başka bir iyi besindir. Midesi hassas olanlar için elma püresi, özellikleiyi bir seçim olabilir.

7. Pirinç, patates ve erişte

Kadın Sağlığında Yeni Bir Dönüm Noktası, Menopozun Kalp Damar Sağlığı Üzerindeki Etkileri Kadın Sağlığında Yeni Bir Dönüm Noktası, Menopozun Kalp Damar Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Pirinç, patates ve erişte gibi sade, nişastalı yiyecekler mide bulantısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Midenizi yormazlar ve sizi beslemek için hayati önem taşıyan kaloriler verirler.

Hamilelikte Bulantıyı Gidermek İçin Ek İpuçları

Hamilelik Öncesi Beslenme2

Belirli yiyecek ve içecekleri yemenin yanı sıra, birkaç yaşam tarzı alışkanlığını değiştirmek de hamileliğin neden olduğu mide bulantısını azaltmaya yardımcı olabilir.

1. Sık sık ve küçük porsiyonlarda yemek

Büyük öğünleri gün boyunca küçük, düzenli atıştırmalıklara bölmeyi deneyin. Bu taktik, genellikle mide bulantısına neden olan aşırı dolu veya aşırı boş mide hissini azaltmaya yardımcı olabilir.

2. Tetikleyici gıdaları belirlemek ve bunlardan kaçınmak

Kendinizi bulantılı hissetmenize neden olan yiyeceklere veya kokulara dikkat edin. Onlardan mümkün olduğu kadar kaçının.

3. Gün boyu susuz kalmamak

Dehidrasyon mide bulantısını artırabilir. Günde en az sekiz bardak sıvı tüketmeye çalışın. Bu su, bitki çayları ve çorbalar olabilir.

4. Gevşeme tekniklerini uygulamak

Stres ve kaygıyı yönetmek de bulantıyı azaltmada yardımcı olabilir. Gevşeme tekniklerini deneyin. Örneğin günlük rutininizde derin nefesler, doğum öncesi yoga veya meditasyon gibi teknikler bulunabilir.

5. Kalıcı veya şiddetli mide bulantısı için tıbbi tedavi aramak

Mide bulantınız durmuyorsa veya günlük işlerinizi yapamayacak kadar ciddiyse, kontrol ve tıbbi müdahale için mümkün olan en kısa sürede doktorunuza görünün.

Editör: Şahsüver ÇITIR