USD35,43
%-0.08
EURO36,62
%0.21
GBP43,54
%0.13
BIST9.866,73
%1.3
GR. ALTIN3.098,75
%0.79
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. Hamas Bu Kez İsrail’e Teklifle Gitti Esirleri Almak İstiyor

Hamas Bu Kez İsrail’e Teklifle Gitti Esirleri Almak İstiyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başlıca hedefleri arasında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması ve İsrail işgali olarak gördüğü şeye karşı direniş yer alıyor. Bu tür görüş alışverişleri İsrail-Filistin çatışmasında tartışmalı ve karmaşık bir konu olmuştur

Hamas’ın Önerisi

Hamas askeri kanadı Kassam Tugayları aracılığıyla İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların serbest bırakılması karşılığında Gazze’de tutulan tüm rehinelerin serbest bırakılmasını teklif etti. Bu İsrail-Filistin ihtilafında yaygın bir müzakere taktiğidir zira her iki taraf da kendi tutuklu vatandaşlarının serbest bırakılmasını güvence altına almak için mahkûm takasını bir araç olarak kullanmıştır.

İsrail’in Tepkisi

İsrail ordusu herhangi bir müzakere veya teklifin yapıldığını reddetti ve Hamas’ın teklifini psikolojik terörizm olarak nitelendirdi. İsrail geçmişten beri potansiyel anlaşmaları tartışmak veya mahkûm takası konusunda kamuoyuna açıklamalarda bulunmak konusunda ihtiyatlı davranıyordu, dolayısıyla bu inkâr nadir görülen bir durum değil.

Karmaşık Sorun

Mahkûm değişimleri yalnızca mahkûmların serbest bırakılmasını değil aynı zamanda güvenlik kaygıları ve siyasi mülahazalar da dâhil olmak üzere daha geniş İsrail Filistin çatışmasıyla ilgili konuları da içeren hassas ve karmaşık konulardır. İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkûmlar meselesi, insan hakları örgütlerinin ve çeşitli hükümetlerin mahkûmlara adil davranılması yönünde çağrıda bulunduğu uluslararası bir endişe ve tartışma konusu olmuştur.

Filistin İle İsrail Arasındaki Anlaşmazlık Ne Zaman Başladı?

Filistin ile İsrail arasındaki anlaşmazlık 20. yüzyıla kadar uzanan köklü bir tarihe ve siyasi geçmişe sahiptir. Filistin Osmanlı İmparatorluğu’na ait ve bu dönem boyunca çeşitli etnik ve dini gruplar barış içinde yaşadı. Bu dönemde Siyonist hareket başladı ve Yahudi göçü Filistin’e arttı. Bugün, İsrail-Filistin anlaşmazlığı hala devam ediyor. I. Dünya Savaşı’nın ardından İngilizler Filistin’i yönetmeye başladı. Bu dönemde Yahudi yerleşimciler Filistin’e göç etti ve yerel Arapların ilerleyişine neden oldu.

Birleşmiş Milletler Paylaşım Planı 1947

BM Filistin’in egemenliğini önerdi ve İsrail Devleti’nin kuruluşunu kabul etti. Arap ülkelerinde bu plan reddedildi. İsrail Devleti 14 Mayıs 1948’de ilan edildi. Bu büyük bir Arap İsrail savaşının patlak vermesine neden oldu. Yerleşimler programlar mülteciler Kudüs’ün uygulamaları gibi bir dizi karmaşık mesele hala çözülmeyi bekliyor.

Hamas Bu Kez İsrail’e Teklifle Gitti Esirleri Almak İstiyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.