Geçtiğimiz günlerde peş peşe yaşanan Hakkari depremleri uzmanları harekete geçirdi. Önce 4,4 olarak kaydedilen Hakkari depreminin peşinden iki deprem daha yaşanmıştı. Sonraki depremlerin 3,5 ve 4,5 olduğu söylenirken uzmanlar bölge ile ilgili yeni depremlerin uyarısını yapmıştı. Yaşanan depremlerle ilgili saha çalışmaları hâlâ sürerken Hakkari halkı depremlerin tekrarından endişe etmekteler.

Elmas Genç Olayı: Ne Oldu? Elmas Genç Olayı: Ne Oldu?

6 Şubat 2023’te yaşanan büyük depremde verilen can kayıplarının acısı dinmemişken, beklenen depremler halkı paniğe sürüklemeye devam ediyor. 6 Şubat depreminden sonra henüz toparlanamayan şehirler için sağlam yapılanma çalışmaları sürerken, depremdeki kayıplarını henüz bulamayan aileler de gündemden düşmüyor.

Yakın zamanda büyük İstanbul depremi endişesi devam ederken, geçtiğimiz günlerde meydana gelen Hakkari depremi okları başka yöne çevirdi. Art arda gelen Hakkari depreminin aynı bölgede daha büyük bölgeleri tetikleyecek olması önlemlerin artırılması gerektiği konusunda yetkilileri harekete geçirdi. 

Doğu Anadolu'da 7 Büyüklüğünde Deprem Tehlikesi Artıyor!

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan son depremler sonrasında Jeofizik Yüksek Mühendisi Ahmet Övgün Ercan ve Prof. Dr. Naci Görür gibi alanında önde gelen uzmanlar, bölge için ciddi bir deprem uyarısında bulundu. Ercan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, bölgede 7 büyüklüğünde bir deprem olabileceğine dair endişelerini dile getirmişti. Bu uyarıya son günlerde Bitlis, Adıyaman, Hakkari, Tunceli ve Bingöl için deprem riskine işaret eden Prof. Dr. Naci Görür de eklenmişti.

Uzmanlar, bölgedeki deprem potansiyelinin giderek arttığını belirterek, halkı olası bir afet için hazırlıklı olmaya çağırdı. Yaşanan son depremler sonrasında yapılan incelemeler, bölgede beklenen büyük bir depremin kaçınılmaz olduğunu ortaya koydu. Ancak bu olası depremin ne zaman gerçekleşeceği konusunda herhangi bir zaman aralığı belirtilmedi.

Bu kritik durumda, yerel yönetimler ve halkın bir araya gelerek acil önlemleri artırmaları, binaların depreme dayanıklılığını kontrol etmeleri ve afet planlarına önceden hazırlıklı olmaları hayati önem taşıyor. Uzmanların vurguladığı gibi, bu uyarılar doğrultusunda alınacak tedbirler, potansiyel bir felaketi en aza indirmek adına büyük bir öneme sahip.

Editör: Haber Merkezi