Fuji Dağına Kapı Kuruldu

fuji-dagina-kapi-kuruldu.jpg

Uzun zamandır Japonya’nın simgesi olan Fuji Dağı, bir zamanlar hac ziyaretlerinin yapıldığı bir yerdi. Bugün güneşin doğuşunu izlemek için zirveye çıkan on binlerce insanı kendine çeken dağ, plastik şişeler ve yiyecekler de dahil olmak üzere geride bırakılan tonlarca çöp yüzünden büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Bunun sebebi ise son zamanlarda Yamanashi’deki Fujikawaguchiko kasabasında turistlerin bir sosyal medya trendi olan bir marketin çatısında oturuyormuş gibi görünen dağın fotoğraflarını çekmek için bölgeyi doldurmaya başlaması. Japon yönetimi bu sorunla baş edeilmek adına Fuji Dağı’nın manzarasını engellemek için kaldırım boyunca büyük siyah ekran inşa etti. Yabancı ziyaretçilerin Japonya’ya akın etmesi nedeniyle aşırı turizm, Kyoto gibi diğer popüler turistik destinasyonlar için de büyüyen bir sorun haline geldi. Tırmanış sezonu başlamasına yakın bölgede oluşabilecek güvenlik sorunları ve aşırı kalabalığın önüne geçebilmek için Fuji Dağı yoluna kapı inşa edildi.

İlginç Ama İşe Yarayabilir Önlem

Kapı, Yamanashi’nin dağda artan güvenlik, çevre ve aşırı kalabalık sorunlarına çözüm bulmak amacıyla bu yıl uygulamaya koyduğu yeni kurallar dizisinin bir parçası olarak tamamlandı. Yamanashi Valisi Kotaro Nagasaki, Tokyo’da düzenlediği basın toplantısında, “Bu yıl yürürlüğe girecek kısıtlamalar, dağcıların hayatlarını riske atan sorunlara yönelik tedbirlerdir” dedi. Bu yıl parkurdaki dağcı sayısının geçen yılki 137.236’yı geçmesinin beklendiğini söyledi.

Yeni sisteme göre, dağcıların rezervasyon yaptırması ve günübirlik yürüyüş ya da parkur üzerindeki kulübelerden birinde geceleme arasında seçim yapması gerekiyor. Koruma için 2.000 yen (yaklaşık 12.70 $) tutarında zorunlu bir yürüyüş ücreti verilmek zorunda.

10 istasyonun bulunduğu dağın yarısında Yoshida parkurunun başladığı beşinci istasyon olarak bilinen bölgedeki kapıda taranmak üzere dağcıların akıllı telefonlarına bir QR kodu gönderilecek ve günde en fazla 4.000 kişiye izin verilecek.

Nagasaki, yeni önlemlerin Fuji Dağı’nın üst kısımlarındaki aşırı kalabalığı azaltacağından emin olduğunu ancak dağın eteklerindeki sorunların devam ettiğini söyledi. Muhtemelen şu anda araba ve otobüslerle ulaşılabilen beşinci istasyona bir dağ demiryolu getirerek dağın eteğinden geleneksel tırmanma rotaları oluşturuldutan sonra dağın eteği ve çevresinde aşırı turizmi hafifletme sözü Verdi.

Exit mobile version