USD35,49
%0.02
EURO36,57
%-0.04
GBP43,36
%0.05
BIST9.702,77
%-0.13
GR. ALTIN3.062,07
%0.28
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Memur Haberleri
  3. Erken Emeklilik Hakkı Nasıl Oluyor? İşte Son Gelişmeler

Erken Emeklilik Hakkı Nasıl Oluyor? İşte Son Gelişmeler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özellikle yıpranma hakkı veya fiili hizmet süresi zammı ile erken emeklilik fırsatları bulunmaktadır. Yıpranma hakkı olarak da bilinen fiili hizmet süresi zammı ağır ve yıpratıcı işlerde çalışanlara erken emeklilik hakkı bilir. Bu yılın uzun yıllar boyunca ağır yıllar boyunca çalışmaları nedeniyle daha erken emekli olmalarına olanak sağlar.

Çalışma Koşulları

Yıpranma hakkı genellikle ağır sanayi madencilik inşaat gibi sektörlerde çalışanlar için geçerlidir. Bu sektörlerde uzun yıllar boyunca çalışanlar vücutlarında oluşan yıpranmalar nedeniyle emeklilik haklarına erken sahip olabilirler. Bazı mesleklerde 45 yaşında dahi emekli olabilirler. Bu yaş sınırı çalışılan sektör ve çalışma şartlarına göre değişebilir. Emeklilik yaşının yanının çalışma süresi ve prim ödeme koşulları da sıra göz önünde bulundurulur.

Emekli Maaşı

Erken emeklilik durumu emekli maaşının miktarı belirlenirken çalışılan yıllar prim ödemeleri ve emekli olunan yaş gibi faktörler önemlidir. Erken emeklilik hakkı ülkenin mevcut refahlarına ve düzenlemelerine tabidir. Her ülkenin kendi bağımsızlık sistemine göre farklı kuralları vardır. Erken emeklilik hakkı çalışanlar için önemli bir avantaj olabilir ancak dikkatli planlama gerektirir. Fiili hizmet süresi zammı veya yıpranma hakkı belirli mesleklerde çalışanlara erken emeklilik fırsatı sunan bir sistemdir. Bu konuda merak edilen bazı ayrıntılar şu şekildedir:

Ek Hizmet Süresi

Esnek ağır ve yıkıcı işlerde çalışanlar için her 360 günlük çalışma karşılığında ilave hizmet süresi verilir. Bu süre zarfında, emeklilik hakkı kazanımı için gereken toplam çalışma süresine hazırlık yapılır. Ek hizmet süresi en fazla 5 yıl yapılabilir. Bu süre boyunca emeklilik için gereken yaş sınırını en fazla 3 yıl indirebilir. Bu erken emekliliğin mümkün olması.

Yer Altı İşlerinde Çalışanlar

Yer altı işlerinde çalışanlar için süre sınırlaması uygulanmamaktadır, bu nedenle bu mesleklerde çalışanlar daha fazla ilave hizmet süresi kazanabilirler. Fiili hizmet süresi zammından 4/A işçi ve 4/C memur örneklerinde kullanıcılardan faydalanırlar.

Meslek Listesi

SGK yıpranma hakkından yararlanarak erken emekliliğe hak kazanacak meslekleri düzenli olarak yayınlar. Bürolar arasında ekonomik faaliyetler demir çelik fabrikaları asit üretimi Türk Silahlı Kuvvetleri Sahil Güvenlik Komutanlığı emniyet MİT ceza infaz kurumları basın yayın su altında çalışma çimento fabrikaları termik santraller sağlık sektörü cam işleri gibi birçok farklı meslek bulunmaktadır.

Erken Emeklilik Hakkı Nasıl Oluyor? İşte Son Gelişmeler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.