İngiltere'de yaşanan şaşırtıcı olayda, erkek olduğu sanılan yılan, eşi olmamasına rağmen 14 yılan yavrusu doğurdu. 13 yaşındaki boa yılanı 'Ronaldo', City of Portsmouth College'da minik sürüngenleri dünyaya getirdi. Üniversitenin hayvan bakım teknisyeni Pete Quinlan, doğum yapana kadar Ronaldo'nun erkek olduğunu düşünüyordu ve ona baktığı dokuz yıl boyunca 'erkek bir yılanla teması olmadığını' kaydetti.

Elon Musk Banka Hesapları Neden Donduruldu? Sebebi Nedir Elon Musk Banka Hesapları Neden Donduruldu? Sebebi Nedir

Ronaldo' Sürprizi: Yılanların Sıra Dışı Üreme Yöntemi

Bu tür bir doğum süreci 'partenogenez' olarak biliniyor ve daha önce yalnızca üç kez Brezilya'daki bir gökkuşağı boa yılanı aracılığıyla kayıtlara geçti. Partenogenez, bir dişi hayvanın erkek olmadan üreyebilmesini sağlayan bir süreçtir. Bu fenomen, omurgasız hayvanlar arasında yaygın olsa da, omurgalılar arasında nadiren görülür.

Hayvan Bakım Teknisyeni Pete Quinlan'ın Şaşkınlığı

Quinlan, iki yıl önce üniversitede hayvan bakımı konusunda çalışmaya başladığını ve yılan koleksiyonunu da yanına aldığını belirtti. Doğumun olduğu gün başka bir yerde olduğunu anlatarak, "Bir öğrenci, personelden birini, tanklardan birinin içinde yavru yılanların dolaştığı konusunda uyardı. Neler olup bittiğini görmek için buraya koştum ve her yerde yavru yılanların olduğunu gördüm," dedi.

Partenojenez hayvanlar arasında görülebilmektedir. Böcekler gibi pek çok omurgasız hayvan, hiç çiftleşmeden eşeysiz olarak yavru dünyaya getirebilir. Bunu genellikle kendilerini klonlayarak, genetik açıdan özdeş yavrular yoluyla yaparlar. Şubat ayında ABD'de bir vatoz eşi olmadan hamile kaldı. Yılan gibi omurgalı hayvanlar arasında ise, bu bir yenilik olmaya devam ediyor.

Bu olay, doğanın ve hayvanların ne kadar şaşırtıcı ve beklenmedik olabileceğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Ronaldo'nun hikayesi, bilim dünyasında büyük bir ilgi uyandırdı ve partenogenez hakkında daha fazla araştırmanın yolunu açtı.

Editör: Şahsüver ÇITIR