USD34,07
EURO38,06
GBP45,38
BIST9.975,61
GR. ALTIN2.833,69
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Memur Haberleri
  3. Emeklilere Müjde Geldi 2 Formülle Zam Yapılacak!

Emeklilere Müjde Geldi 2 Formülle Zam Yapılacak!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emeklilik aylıklarındaki zam konusunda gündemde olan iki önemli formül, emeklilere hem kök aylarını artıracak hem de en düşük emekli aylığını 7500 liraya yükseltecek değişiklikler yer alıyor. Emeklilik aylıklarında kök, maaş, refah payı gibi çeşitli programlamalar mevcut ve masada şu iki formül öne çıkıyor.

Refah Payı ve Oransal Artış

Temmuz günlerinde olduğu gibi, bu formülle birlikte performans payı ile ölçülen bir artış emeklilere ödenir. Bu, enflasyonla birlikte emeklilere ilave zam gücündedir. İkinci formülde ise kök aylara seyyanen bir artış yapılacak. En düşük emekli aylığı 7500 liraya çıkarılmasına rağmen, 6 milyona yakın emeklinin kök aylığı bu tutarın altında kalmış durumdaydı. Bu formülle, en düşük aylardan başlayarak kök aylarda bir artış gerçekleştirilecek.

Emekliler Rahat Edecek

Her iki formül de emeklilerin maddi durumlarını birleştirmeyi hedefliyor. Özellikle düşük emekli aylığını yükseltme çabası, emeklilerin yaşam standartlarını artırmayı amaçlıyor. Hangi formülün benimseneceği ve ne kadar bir artışın uygulanacağı, ekonomik koşullar, enflasyon ve diğer faktörlere bağlı olarak şekillenecek. Bu süreçte emeklilerin ihtiyaçları ve ekonomik koşullarının değişmesiyle yapılan değişiklikler, emeklilerin maddi açıdan daha güvende hissetmelerine ve yaşam kalitelerinin artmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.

Kök Aylığı Farklı

Prim günü dolduktan sonra çalışmaya devam eden emekli aylığı, SGK’ya ayrılan prime esas kazançlar ve çalışma süresine bağlı olarak belirlenir. emeklilikte düşüş yaşanmaması, birkaç önemli faktöre bağlıdır. 2002’den bu yana primlerin asgari ücretten yatırılması durumunda, prim günü dolduktan sonra aynı tutarda prim yatırılması, aylığı fazla düşürmez. Temmuz ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 19,77, Emekli Sandığı’nda ise yüzde 17,55 zam oranı açıklanmış ve refah payı ile birlikte bu oran yüzde 25’e tamamlanmıştır.

Ocakta Yeni Zam Var

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 5,23 puan, memur emeklilerine ise 7,45 puan refah zammı yapılmıştır. Bu zam, emeklilerin kök aylarına bağlıdır. Ocak ayında refah payıyla birlikte emeklilere yapılan zammın yüzde 52’sini elinde tutuyor. Bu yılın başında en düşük emekli aylığı, yüzde 114’ün üzerinde bir artışla 3500 liradan 7500 liraya çıktı. O dönemde en düşük emeklilik aylığının 10 bin lirası mevcuttu. Bu artışlar kök aylık değil, prime esas kazanç ve çalışma süresine göre hesaplanıyor.

Emeklilere Müjde Geldi 2 Formülle Zam Yapılacak!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Asayiş Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!