Elektrikli otomobillerin şarj kapasiteleri günümüzde her ne kadar yüksek olsa da aracın ağırlığına ve kullanım biçimine göre bu şarj kısa sürelerde tükenebiliyor. Araç sahipleri şehir içinde, genellikle park yerlerinde bulunan şarj istasyonları sayesinde şarj sıkıntısı çekmiyor. Ama araçların yol kenarlarına park edildiği büyük ve kalabalık şehirlerde şarj büyük bir sorun.

Renkli Dersler Telegram Kanalı ve Linki Renkli Dersler Telegram Kanalı ve Linki

Bu Teknoloji Şehir İçinde Yaşayanları Sevindirecek

Elektrikli Otomobiller İçin Yeni Tarz Şarj İstasyonu Geliyor

Gravity firması tarafından tasalanmış bu yeni şarj istasyonuna şarj ağacı deniliyor. Bir lamba direği ve onun ucunda haraketli bir kol hayal edin. Evet şarj istasyonunun tasarımı bu kadar basit. Aracınızı şarj etmek istediğinizde direğin üzerinde bulunan sisteme kredi kartı bilgilerinizi giriyorsunuz ve hareketli kolun ucundan şarj kablosu aşağı iniyor. Sonra bu kolu aracınıza bağlıyorsunuz ve hepsi bu kadar. Siz günlük işlerinize bakarken aracınız şarj oluyor.

İstasyonla işiniz bittiğinde ise şarj kablosu eski yerine dönüyor. Böylece etrafta sarkık şekilde duran metrelerce kablo olmuyor. Bu tasarım sayesinde şarj istasyonlarının kablolarına yürüyen yayaların takılıp düşmesi gibi kazaların önüne geçilmiş oluyor. Kaldırım üzerinde sadece bir direk bulunduğundan ve esas güç merkezi farklı bir konumda olduğundan şarj istasyonu kaldırımı da daraltmamış oluyor.

Yol üstünde bulunan apartman dairelerinde yaşayanlar, iş yerlerinde park yeri bulunmayan kimseler için bu şarj ağaçları büyük bir kurtarıcı olacaktır. Bu ağaçların 500 kW ’ye hızlı şarj yapmaya imkân vermesi ve kullanılan kolların sağ ve sol eksenli hareket etmesi de kullanıcıların işini oldukça kolaylaştıracaktır.

Firma bu teknolojiyi şimdilik Manhattan da bulunan bir otoparkta denedi ve sonuçlar gayet olumlu oldu. Bu sistem belirli bir altyapı istediğinden dolayı yayılması kolay olmayacaktır. Ama ilerleyen zamanlarda bu sistemin önce Newyork sokaklarında, daha sonra kalabalık Amerika şehirlerinde daha sonra da elektrikli araç yoğunluğu fazla olan şehirlerde yayılacağına emin olabilirsiniz.

Editör: Şahsüver ÇITIR