USD35,45
%-0.07
EURO36,48
%-0.29
GBP43,33
%-0.02
BIST9.739,72
%0.25
GR. ALTIN3.062,43
%0.3
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Ekonomi Haberleri
  3. Ekonominin Düşmanı Enflasyona Genel Bir Bakış

Ekonominin Düşmanı Enflasyona Genel Bir Bakış

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enflasyon oranı , seçilen mal ve hizmetlerden oluşan bir sepetin bir yıl içindeki ortalama fiyat artışı olarak hesaplanır . Yüksek enflasyon fiyatların hızlı arttığını, düşük enflasyon ise fiyatların daha yavaş arttığını gösterir. Ülkemizin gündeminden de hiç düşmeyen enflasyon konusuna Asayiş Haber ekibi olarak biraz daha yakından bakalım istedik.

Enflasyona Ne Sebep Olur?

Enflasyon Oranları Açıklanıyor

Para arzındaki artış enflasyonun köküdür; ancak bu, ekonomideki farklı mekanizmalar yoluyla da ortaya çıkabilir. Bir ülkenin para arzı para otoriteleri tarafından aşağıdaki yöntemlerle artırılabilir:

  • Vatandaşlara daha fazla para basmak ve dağıtmak
  • Yerel para biriminin değerinin düşürülmesi
  • İkincil piyasada bankalardan devlet tahvili satın alınarak bankacılık sistemi aracılığıyla rezerv hesabı kredisi olarak yeni paranın hayata geçirilmesi (en yaygın yöntem)
  • Tedarik ve temel mallardaki kıtlığın diğer fiyatların artmasına neden olmas gibi tüm bu durumlarda para satın alma gücünü kaybeder.

Enflasyonun Nedenleri Nelerdir?

Enflasyonun üç ana nedeni vardır: talep enflasyonu, maliyet enflasyonu ve yerleşik enflasyon.

  1. Talep enflasyonu, talebi karşılamaya yetecek kadar ürün veya hizmetin üretilmemesi ve fiyatlarının artmasına neden olan durumları ifade eder.
  2. Öte yandan maliyet enflasyonu, ürün ve hizmet üretmenin maliyeti arttığında ortaya çıkar ve işletmeleri fiyatlarını yükseltmeye zorlar.
  3. Yerleşik enflasyon, işçiler artan yaşam maliyetlerine ayak uydurmak için daha yüksek ücret talep ettiğinde ortaya çıkar. Bu da işletmelerin artan ücret maliyetlerini dengelemek için fiyatlarını artırmasına neden olur ve bu da kendi kendini artıran fiyat artışları döngüsüne yol açar.

Enflasyon İyi mi Kötü mü?

Çok fazla enflasyon genellikle ekonomi için kötü kabul edilirken, çok az enflasyon da zararlı olarak kabul edilir. Pek çok ekonomist, yıllık %2 civarında düşük ila orta düzeyde bir enflasyonun normal ve ideal olduğu konusunda hemfikir.

Enflasyonun Etkileri Nelerdir?

Enflasyon ekonomiyi çeşitli şekillerde etkileyebilir. Örneğin, eğer enflasyon bir ülkenin para biriminin düşmesine neden oluyorsa, bu durum, mallarını yabancı ulusların para birimi cinsinden fiyatlandırıldığında daha uygun fiyatlı hale getirerek ihracatçılara fayda sağlayabilir. Öte yandan bu durum yabancı malı daha pahalı hale getirerek ithalatçıya da zarar verebilir. Tüketiciler, fiyatlar daha fazla artmadan önce malları hızlı bir şekilde satın almayı hedefleyeceğinden, yüksek enflasyon harcamaları da teşvik edebilir. Öte yandan tasarruf sahipleri, tasarruflarının gerçek değerinin aşındığını, harcama veya geleceğe yatırım yapma yeteneklerinin sınırlandığını görebilirler.

Ekonominin Düşmanı Enflasyona Genel Bir Bakış
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.