Antalya'da, doğuştan vajinası olmayan 22 yaşındaki D.Y.'ye, karın zarından alınan doku kullanılarak cinsel organ yapıldı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ömer Ünal ve ekibinin gerçekleştirdiği bu nadir operasyon, genç kadına yeni bir hayat sundu.

Nadir Yapılan Bir Ameliyat! Beş Binde Bir Görülüyor

Antalya'da yaşayan D.Y., ergenlik döneminde regl olamayınca doktora başvurdu. Yapılan kontrollerde, dış genital organlarının normal geliştiği, ancak iç genital organlarının olmadığı ve Müllerian Agenezi hastası olduğu belirlendi. Bu hastalık, yaklaşık 5 bin kişide bir görülen nadir bir durum.

D.Y., bu tanının ardından dört yıl boyunca farklı doktorlara başvurdu ancak ameliyat olamayacağı söylenerek umutları kırıldı. Son olarak başvurduğu özel bir hastanede, Doç. Dr. Ömer Ünal'ın değerlendirmesiyle ameliyat olabileceği müjdesini aldı.

Doç. Dr. Ömer Ünal ve ekibi, kapalı yöntemle yaklaşık üç saat süren bir operasyon gerçekleştirdi. Bu ameliyatla, karın zarından alınan dokular kaydırılarak vajina duvarı oluşturuldu. Başarılı geçen ameliyat sonrası D.Y., bir hafta içinde sağlığına kavuşarak taburcu edildi.

Hamilelik’te Hangi Tarama Testlerine İhtiyaç Duyulur? Hamilelik’te Hangi Tarama Testlerine İhtiyaç Duyulur?

Doç. Dr. Ömer Ünal, operasyonun nadir yapıldığını belirterek, "Bu hastalık, 5 binde 1 görülen ve kadınlarda rahim ve vajinanın olmamasıyla ortaya çıkan bir durum. Hastamızın sağlıklı bir cinsel hayatı olabilmesi için bu ameliyatı gerçekleştirdik" dedi.

Hastalığın kolay anlaşılmadığını belirten Doç. Dr. Ünal, "Hastamız birçok hastaneye başvurmuş ancak sonuç alamamış. Vajina ve rahminin olmadığını tespit ettik ve ameliyatı planladık. Ancak bu sendromda rahim yeniden yapılamaz. Ülkemizde rahim nakliyle çocuk sahibi olma şansı var" diye konuştu.

Bu mucizevi operasyon, D.Y.'ye hem fiziksel hem de psikolojik anlamda büyük bir rahatlama sağladı. Doç. Dr. Ömer Ünal ve ekibinin başarısı, tıbbi alanda yeni umutlar yeşertmeye devam ediyor.

Editör: Şahsüver ÇITIR