Normal gebelik süreci gibi ilerlemeyip erken dönemde tespit edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Fallop tüpünde veya nadiren başka bölgede büyüyen döllenmiş yumurta burada gelişimini sürdüremez bu nedenle tedavi edilmezse hayati risk taşıyan kanamalara neden olabilir.

Belirtiler hamileliğin erken döneminde tipik gebelik belirtilerine benzeyebilir. Ancak ilerleyen süreçte şiddetli karın ağrısı, vajinal kanama omuz ağrısı gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Herhangi bir belirtiyle karşılaşan kişilerin derhal tıbbi yardım alması önemlidir. Çünkü fallop tüpünün yırtılmasına ayrıca iç kanamaya yol açabilir.

Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte Ay Ay Yapılması Gereken Testler Nelerdir2

Vajinal Akıntı Nedenleri ve Başa Çıkma Yöntemleri Vajinal Akıntı Nedenleri ve Başa Çıkma Yöntemleri

Adet gecikmesi, gebelik testlerinin pozitif çıkması bulantı kusmayla memelerde hassasiyet gibi belirtiler hem normal gebelikte hem de dış gebelikte görülebilir. Ancak dış gebelikte belirtilere ek olarak daha spesifik ve ciddi belirtiler ortaya çıkabilir.

Dış gebeliğin en yaygın belirtilerinden biri alt karın bölgesinde hissedilen şiddetli ağrıdır. Ağrı tek taraflı olup zamanla artarak ani hareketlerle daha da şiddetlenebilir. Vajinal kanama kahverengi sulu akıntı ile rektal basınç gibi belirtiler de dış gebeliğin habercisi olabilir. Özellikle kanama adet döneminden farklı olarak düzensiz ve hafif başlayıp şiddetlenebilir.

Dış Gebelik Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Sadece fiziksel muayene ile teşhis edilemez. Tanının kesinleştirilmesi için laboratuvar testiyle görüntüleme yöntemi gereklidir. Bu bağlamda şüphesi olan hastada ilk olarak kanda beta-hCG (insan koryonik gonadotropin) ve progesteron seviyeleri ölçülür. Beta-hCG hormonunun normal gebelik sürecinde belirli oranda artması beklenir. Ancak dış gebelik durumunda hormon seviyeleri iki gün içinde aynı kalabilir veya beklenen oranda artış göstermeyebilir.

İlgili süreçte hormon düzeylerinde istenen artışın sağlanmaması veya beklenen seviyelerin altında kalması riski artırır. Bu gibi durumlarda doktorlar tanıyı netleştirmek amacıyla küretaj (rahim içinin temizlenmesi) işlemi yapmayı düşünebilirler. Küretaj rahim içinin patolojik incelemeye uygun hale getirilmesi için yapılır ve dış gebeliğin net teşhisinde önemli rol oynayabilir.

Editör: Şahsüver ÇITIR