Diş apsesi genellikle tedavi edilmeyen çürüklerin, başarısız diş tedavisinin veya bir yaralanmanın sonucu oluşur. Apseli bir diş, diş etlerinizde ve dişlerinizde önemli miktarda ağrıya neden olur ve bazen kulağınıza ve/veya boynunuza yayılır. Diş apsesine periapikal apse de denir, diş etlerinde diş kökünün yanında periodontal apse (diş eti apsesi) gelişir. Diş apselerine bazen çene kemiği enfeksiyonları da denir. Diş apsesi çeşitleri, belirtileri ve tedavisi için yazımızı okumaya devam edin.

Diş Apsesi Çeşitleri

3 tip diş apsesi vardır:

Diş Apsesi Nedir

En Çok Tercih Edilen Diyet Çeşitleri En Çok Tercih Edilen Diyet Çeşitleri

Periapikal apse: Diş apsesi olarak da bilinen periapikal apse, diş kökünün ucunda (apeks) bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanan bir irin cebidir.

Periodontal apse: Periodontal apse veya diş eti apsesi, dişler ve diş etleri arasındaki periodontal cepte başlar. Bu, ilerlemiş periodontal hastalığın bir sonucu olarak sonunda dişe veya periodontal ligamana yayılabilir.

Perikoronal apse: Perikoronal apse aynı zamanda diş etlerini ve dişin taç kısmı etrafındaki diğer yumuşak dokuyu etkileyen bir diş eti apsesidir.

Periodontal-endodontik apse: Bu, periapikal apse ve periodontal apse bir araya geldiğinde ortaya çıkar.

Belirtiler

Diş çevresinde veya diş etlerinde diş apsesi ağrısı, periapikal apsenin en yaygın ve belirgin belirtisidir. Peki apseli bir diş nasıl hissettirir? Genellikle apseli bir diş, aniden başlayan ve zamanla kötüleşen zonklayıcı bir ağrıya neden olur.  Ağrı birdenbire ortaya çıkmış gibi görünse de, diş apsesi muhtemelen yıllardan beri gelişmekte olmuştur.

Diş apsesinin belirtileri şunlardır:

Dişlerde veya diş etlerinde ağrı

Boyuna, kulağa veya çeneye yayılan ağrı

Ağrılı çiğneme veya ısırma

Şişmiş üst veya alt çene

Boyundaki veya çene altındaki şişmiş lenf düğümleri

Yüzde kızarıklık veya şişlik

Sıcak ve soğuğa karşı şiddetli, kalıcı diş hassasiyeti

Baş ağrısı

Mide bulantısı

Ateş

Ağız kokusu

Diş etinde akıntılı bir yara

Etkilenen dişin etrafındaki kemikte ağrı

Genel halsizlik (hasta hissetme)

Tedavi

Diş hekiminiz, diş apsesindeki enfeksiyonu azaltmak için antibiyotik veya antiinflamatuar ağrı kesiciler reçete edebilir. Bu tedavilerin her ikisi de ağrı seviyenizi azaltmanıza yardımcı olacaktır, ancak bunlar yalnızca geçici tedavilerdir. Altta yatan enfeksiyonu iyileştirecek yalnızca iki diş apsesi tedavisi vardır: kök kanalı veya diş çekimi ve ardından diş implantı.

Diş Apsesi Kendi Kendine Geçebilir Mi ?

Hayır, diş apsesi kendi kendine geçemez. Apse geliştikten sonra onu tersine çevirebilecek bütünsel bir tedavi yoktur. Diş eti apsesi patlayabilir, bu da ağrıyı kısa süreliğine hafifletir ve hastayı apsenin kaybolduğunu düşünerek yanıltabilir.