19 Temmuz 2024 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu tarafından DCT Trading Anonim Şirketinin halka arza girmesi uygun görüldü. Henüz net bir tarih olmasa da kısa süre içerisinde halka arz için bir talep toplanacağı bilgileri dolaşıyor.

Halka Arz Helal mi?

Halka arzlara giriş yapan çok sayıda kişi sadece elde edeceği miktar ile ilgilenmektedir. Ancak bir kısım ise işin dini boyutunu da düşünmektedir. Özellikle halka arza giriş yapan kimselerin bu konuda hassas olup olmaması gerektiğini bilmesi gerekiyor. Bu konuda bilirkişilerin yaptığı açıklamalara göre borsanın temel felsefesinde herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Ancak ilgili şirketin faiz, kumar, alkol ve domuz ürünleriyle alakalı olan bir şirket olması sakıncalıdır. Kısacası İslam’ın yasakladıkları arasında asla yer almamalıdır.

Dünyada İlk Elektrikli Kazı Yükleyicisi Vitrindeki Yerini Aldı! Dünyada İlk Elektrikli Kazı Yükleyicisi Vitrindeki Yerini Aldı!

Yellow Rose Olayı Nedir 2024

Halka arza girecek veya borsaya yatırım yapacak bir kişinin bu konuda bir araştırma yapması gerekiyor. Buna göre ilgili şirketin faaliyet alanının incelemesinde fayda vardır.  Ayrıca ilgili şirketin finansal gelirleri tamamen faize dayanıyorsa bu da haramdır. Bu şartta olan şirketlerin hisseleri alınmamalı veya halka arzlarına katılınmamalıdır. Bu noktada DCT Trading ile alakalı bazı soru işaretleri de oluşmakta. İlgili şirketin katılım endeksine uygun olup olmadığı henüz belli değildir. Bazı ilkeler ışığında belli olacaktır.

Borsa Helal mi?

Katılım endeksi dışında kalan hisseler haram olarak görülmektedir. Anca borsa da yatırım yapan ve hisse alıp satan bir kimsenin yapacağı tek şey yatırımdır. İlgili şirket faaliyet alanının içki olması durumu değiştirmektedir. Çünkü borsada hisse alan bir kimse adeta o şirketin bir küçük yatırımcısı ve ortağı olmaktadır.

O nedenle ortağı olunacak olan şirketin faiz gibi finansal gelirleri olan şirketlerden uzak durulması gerekir. Netliğinden emin olunamayan hisselere girilmemelidir. Nihat Hatipoğlu, Nureddin Yıldız gibi ünlü bilirkişilerin açıklamaları bu yöndedir.

Editör: Şahsüver ÇITIR