Resmi internet sayfasında toplamda 5 maddede duyurusunu yaptığı “Çocukların Sosyal Medyayı Güvenli Kullanımı” başlıklı yazıda, Mit’in hedefi; genç nesli sosyal medya kaynaklı olası risk ve negatif etkilerden koruyabilmek!..

Mit’in Dikkate Değer 5 Uyarısı

Mit'ten Sosyal Medya Uyarısı Geldi

Milli İstihbarat Teşkilatı, toplumsal ve sosyal faydayı öngörerek paylaştığı uyarı tabanlı yazısında 5 ayrı maddeye dikkat çekti. Bu 5 maddenin de ana teması; henüz çocuk yaştaki bireylerimizin sosyal medya kullanımı sırasında maruz kalabileceği olumsuz etkileri saptayabilmek ve en azından minimize seviyeye indirgeyebilmek üzerine şekilleniyor. Mit’in “Çocukların Sosyal Medyayı Güvenli Kullanımı” başlıklı yazısı altında uyarı mahiyetinde sıraladığı 5 madde, işte şu şekilde…

1.Sosyal medya hesaplarının gizli tutulması

2.Çocukların yapmış oldukları sosyal medya paylaşımlarında çok dikkatli olması

İŞKUR'dan Yeni Fırsat, İşgücü Uyum Programı ile Günde 566 TL Destek! İŞKUR'dan Yeni Fırsat, İşgücü Uyum Programı ile Günde 566 TL Destek!

3.Çocukların gerçek hayatta tanımadıkları kişilerle sosyal medyada iletişime geçmemesi

4.Siber zorbalığa hiçbir şekilde izin verilmemesi

5.Sosyal medya kanallarının güvenli şekilde kullanılması

Madde 1: Çocuklar, Sosyal Medya Hesaplarını Gizli Tutsun!

Bu maddeye ilişkin olarak düşünülen ilk olası hareket; aslında sosyal medya kullanıcısı durumundaki çocukların değil, bu çocuklarımızın ebeveynlerinin gerçekleştirmesi gereken hareketi ifade ediyor. Bu noktada çocuklarımızın sosyal medya hesaplarının gizli moda alınması gerektiğinin altı çizilmektedir. Pek çoğumuzun bildiği gibi sosyal medya kanallarında “gizli mod” özelliğinden faydalanabilmek için yapılması gereken, hesap ayarları kısmından gizlilik ile ilgili ayarları düzenlemektir. Bu sayede çocukların reel yaşamda tanımadıkları kişiler ile arasına güvenli bir mesafe konulabilmiş olacaktır.

Madde 2: Çocukların Paylaşımlarına Dikkat!

Çocukların sosyal medya kanallarını güvenli bir şekilde kullanabilmelerini hedefleyen Milli İstihbarat Teşkilatı'nın bu madde ile dikkat çekmeye çalıştığı nokta; aslında internet üzerinde paylaşılan hiçbir şeyin silinmediği gerçeği ile örtüşüyor.

Paylaşılan her şeyin bir şekilde kayıtlı kaldığı internet dünyası, bu anlamda özellikle çocuklar tarafından bilinçsiz bir kullanım söz konusu olduğunda, kişilerin aleyhine sonuçlar meydana getirebilmektedir. Dolayısıyla henüz çocuk yaştaki bireylerin sosyal medya konusunda bilinçli bir kullanıcı olabilmesi, gerek kendi gerek başkalarıyla ilgili yaptığı içerik ya da fotoğraf gibi paylaşımlardan kaynaklı olarak herhangi bir mağduriyet yaşamaması adına çok önemlidir.

Madde 3: Tanımadığınız Kişilere Dikkat!

Bilinçli bir kullanımı konudan hariç tutmak kaydıyla günümüzde “sosyal medya çılgınlığı” adıyla ifade edebileceğimiz bir psikososyal problemin olduğu yadsınamaz bir gerçek!..  Bu noktada Milli İstihbarat Teşkilatı’nın uyarı maddelerince sıraladığı ifadesi ise çocukların gerçek hayatta tanımadığı ve tanışmadığı hiçbir kimseyle, aynı şekilde sosyal medya mecraları üzerinden de iletişiminin olmaması gerektiği yönündedir. Olası riskler göz önüne alındığında çocuk yaştaki söz konusu bireyler, iletişime geçtiği kişi ya da kişileri tanımadığı için başına gelebilecek olumsuz hallerden kendini koruması gerektiğinin de farkında olmayacaktır. Dolayısıyla bu noktada yine ebeveynlerin öngörü ve çabası, çocuklarımızı olası risklerden uzak tutabilme noktasında en güvenli limanı oluşturuyor.

Madde 4: Siber Zorbalığa Artık Dur Diyebilmek

Hemen her yaştan, her kültürden ve iyi kötü ayrımı olmaksızın hemen her kesimden kullanıcının mevcut bulunduğu sosyal medya mecraları, olası tehlikeler yönünden açık kapılar bıraktığı gibi öte yandan henüz küçük yaştaki bireylerin psikolojik ve sosyal gelişimini engelleyecek zorbalıklara da zemin hazırlıyor. Tam da bu nedenden ileri gelerek Mit’in resmi sitesinde yaptığı paylaşımda, çocuklarımızın sosyal medya zorbalığına karşı korunması gerektiğine vurgu yapılmıştır.

Özellikle daha küçük yaş gruplarındaki çocuk kullanıcılarımız, henüz iyiyi ve kötüyü tam ayırt edemediği bir noktada siber zorbalıkların mağduru olabiliyor. Kendisini rahatsız eden ve aslında ona zorbalık yapan kişilere karşı yapması gereken ilk hareket ise bu kişi ya da kişileri sosyal medya hesabından engellemek ve kullanıcısı olduğu mevcut platform üzerinden bu şahısları şikayet etmektir.

Madde 5: Sosyal Medyanın Çocuklar Tarafından Dikkatli Kullanılması

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın resmi web sitesinde yaptığı “çocukları sosyal medyaya karşı korumak” konulu uyarı metninde, totalde 5 maddeden bahsediliyor. Sosyal fayda gözetilen bu 5 maddenin ilk dördü, aslında 5.maddede, “tek bir madde” mahiyetinde bir araya geliyor. Mit’in bu açıklama ile varmak istediği sonuç şu ki, çocuklarımız da en az yetişkin bireyler kadar bilinçli bir sosyal medya kullanıcısı olmalıdır!

Editör: Şahsüver ÇITIR