İŞKUR'dan Yeni Fırsat, İşgücü Uyum Programı ile Günde 566 TL Destek! İŞKUR'dan Yeni Fırsat, İşgücü Uyum Programı ile Günde 566 TL Destek!

Çocuklarınıza küçük yaşlardan itibaren nasıl para biriktireceklerini öğretmek, onların geleceği için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Para biriktirmek her zaman kolay değildir ancak erken dönemde tasarruf alışkanlıklarına sahip olmak yardımcı olabilir. Soru şu: Çocuklara tasarruf etmeyi nasıl öğretebilirsiniz? Bu yazımızda çocuklarınıza para tasarrufu kazandırma alışkanlıkları öğretmenin yollarını açıklıyoruz.

İstekleri ve ihtiyaçları tartışın

Çocuklarınıza öğretebileceğiniz ilk derslerden biri, onların istediklerini, ihtiyaç duyduklarından ayırmaktır . İhtiyacınız olanı, istediğiniz şeye göre nasıl önceliklendirmeniz gerektiğini açıklayın. Unutmayın, çocuklar nasıl davranmaları gerektiğini ebeveynlerini izleyerek öğrenirler. Dolayısıyla, onların istediklerinden ziyade ihtiyaç duydukları şeylere öncelik vermelerini istiyorsanız, onlara örnek olmanız gerekir. Örneğin siz, bir şey satın alırken başarılı bir şekilde önceliklemdirme yaparsanız para yönetimi konusunda çocuğunuza da model oluşturabilirsiniz.

Çocuğunuza Tasarruf Etmeyi Öğretmek 2

Onları tasarruf etmeye motive edin

Her yaşta para biriktirmek zor olabilir. Paramızı her zaman harcayacak bir şey vardır ve tasarruf edecek kadar disiplinli olmak zor bir iştir. Ancak çocuğunuzla birlikte bir tasarruf hedefi oluşturmak, çocukların ihtiyaç duydukları motivasyonu bulmalarına yardımcı olabilir.

Örnek olun

Sizin de iyi tasarruf alışkanlıklarınız var mı? Örnek olarak liderlik etmek, çocuklarınıza iyi tasarruf alışkanlıklarını aktarmanın en iyi yoludur. Çocuklarınıza her ay gelirinizi ve giderlerinizi nasıl bütçelendirdiğinizi göstermek, bütçelemenin yaşam için ne kadar önemli olduğunu anlamalarına yardımcı olabilir. Ayrıca ne için ve neden tasarruf ettiğinizi tartışarak daha büyük, daha pahalı eşyalar için nasıl tasarruf yaptığınızı görmelerine de izin verebilirsiniz.

Hatalara pay bırakın

Çocuklarınıza tasarrufu öğretmek zaman ve çaba gerektirir ve bu sırada hatalar yapmaları olasıdır. Bazen parayı erkenden alıp başka bir şey için kullanabilirler, yeterince tasarruf edemezler ya da sadece para biriktirme konusunda fikirlerini değiştirebilirler. Eğer öyleyse, onlarla konuşun. Artık para biriktirmemelerinin bir nedeni olabilir. Belki arkadaşlarıyla beraberken para harcama konusunda baskı altındadırlar ya da tasarruf konusunda motivasyonlarını kaybetmişlerdir. Neden tasarruf etmediklerini öğrendikten sonra sorunu çözmeye başlayabilir ve çocuğunuzun yeni mali hedefler belirlemesine yardımcı olabilirsiniz.

Ekstra para kazanmalarına yardımcı olun

Tasarruf hedeflerine daha hızlı ulaşmak, çocuğunuza tasarrufun gücünü göstermenin garantili bir yoludur; dolayısıyla ekstra para kazanmanın yollarını bulmasına yardımcı olun. Bu konuda en yapılabilecek en basit şey, onlara verdiğiniz görevler karşılığında küçük miktarlarda para vermektir.

Editör: Şahsüver ÇITIR