Danimarka, küresel ısınmaya katkıda bulunan en güçlü gazlardan biri olan metan emisyonlarının önemli bir kaynağını hedef aldığı yeni kanun düzenlemesinde 2030'dan itibaren hayvancılık yapan çiftçilere inek, koyun ve domuzlarının saldığı gazlar için vergi vereceğini açıkladı. Vergi Bakanı Jeppe Bruus, bunun dünyada bir ilk ve herkese örnek olması gerektiğini belirtti. Ayrıca bakan burada amacın Danimarka sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 1990 seviyelerine göre %70 oranında azaltmak olduğunu söyledi.

Çiftçilerin Tepkisi Büyüyebilir

Danimarka'nın bu hamlesi, Avrupa genelindeki çiftçilerin, kendilerini iflasa sürüklediğini söyledikleri iklim değişikliği azaltma önlemlerine ve düzenlemelerine karşı aylardır sürdürdüğü protestoların ardından geldi. Açıklanan vergilendirme sistemine göre 2030 yılında doğaya salınan sera gazının tonu başına 43 dolardan başlayacak olan fiyatlar 2035 yılında 108 dolara çıkacak. Uzmanların tipik bir Danimarka ineğinin yılda 6,6-ton sera gazı ürettiğini açıklamasının ardından bir matematik hesabı yapıldığında büyük çiftlikler için ortaya kabarık faturalar çıkma ihtimali yüksek.

Avusturya Milli Marşı Sözleri Nedir? Türkçe Anlamı! Avusturya Milli Marşı Sözleri Nedir? Türkçe Anlamı!

Derhal Bizim Çiftçilerimizden De Alınsın (!)

Haberin ilginçliğini ve içinde geçen "vergi" kelimesini görünce aklınıza direkt şu soru geldi mi: biz bunu nasıl düşünemedik? Son yıllarda iyiden iyiye vergi cennetine dönen güzel ülkemiz Türkiye'de bir tek aldığımız nefesten vergi almadıklarını düşünüyorduk ki Danimarka'dan gelen bu haber bizleri rahatlattı. "Kuzeysel Anlamda İlk Türkiye Denemesi" olan bu adım, ülkemizin çiftçilerine kendini şanslı hissettirdi. İroniyi bir kenara bırakırsak refah seviyesi bizden ileride olan ülkeler için bu tarz kanunlar ve düzenlemeler daha iyi hayat standartları için yapılıyor. Bizde ise vergiler ve yeni düzenlemeler, sadece vatandaşın cebindeki parayı hazinenin kasasına koyma amacı güdüyor. Bu devran ne zaman dönecek bilinmez ama bir an önce dönse iyi olur.