Çay!Kültürümüzün,kahvaltı sofralarımızın ve saat beşin baş tacı olan çayın sizi dehidre ettiğine dair olan söylemleri duymuşsunuzdur. Günlük tavsiye edilen su tüketiminizi arttırdığını da.  Peki ya uzmanlar bu konuda ne düşünüyor? Çay gerçekten yaklaşan yaz aylarında az tüketmemiz gereken bir içecek mi?

Çay Sizi Dehidre Ediyor Mu?

Virginia’dan Diyetisyen Caroline Thoöason USA TODAY’e şu açıklamayı yaptı: ‘’Çayda bulunan kafein gibi maddeler diüretik özelliğe sahiptirler yani idrar çıkma ihtiyacınızı arttırırlar. Lakin bu onları kesinlikle dehidre edici kılmaz.’’.

Proteğin Kaçağı Neden Olur? Önlemek İçin Ne Yapmalıyız? Proteğin Kaçağı Neden Olur? Önlemek İçin Ne Yapmalıyız?

Çay Sizi Dehidre Ediyor Mu

Çay sizi dehidre ediyor mu? Thomason’a göre genel söylemlerin aksine çay yüksek derecede dehidre edici değil. Çayın içinde bulunan maddelerin diüretik özelliğinin, çayın içerdiği su miktarını aşması mümkün değil. Araştırmalara göre tüketilen 1 bardaktaki diüretik miktarı, içerdiği su miktarıyla karşılaştırılınca oldukça eser miktarda kalıyor ve dehidrasyona sebep olmuyor.

Peki ya çay su olarak sayılıyor mu? Ortalama bir insan günde 3 litre suya ihtiyaç duyar. Bu miktar günlük aktiviteye, bulundukları iklime/sıcaklığa, cinsiyete, kiloya ve daha nice varyantlara bağlı olarak değişebiliyor. Bu gereksinimin tamamını sudan karşılamak zorunda değilsiniz elbette! Kısa cevap olarak evet, çay da günlük su ihtiyacınıza katkıda bulunmakta. Aldığınız her sıvı gibi!

Günlük ihtiyacınızı karşılamak için ilk tercihiniz her zaman su olmalı. Ancak American Journal of Clinical Nutrition’a göre farklı opsiyonlar da mevcut. Yapılan araştırmalara göre sıvıda bulunan eser miktardaki şeker,yağ,karbonhidrat veya protein hızlı atılımı engelliyor ve sıvıdan daha çok yararlanmayı mümkün kılıyor.Süt de bu sıvılara dahil! Ancak unutmayın, demir eksikliği yahut laktoz intoleransı gibi problemleriniz varsa diyetiniz aşırı derecede süt içermemeli.

Sağlıklı bir yaşam sürmek için ne tüketmelisiniz?

Gün içerisinde tükettiğiniz sıvıların türünü ve miktarını dengede tutmaya çalışın. Soda, bitki çayı, siyah çay,kahve,meyve suyu gibi farklı opsiyonlar elbette mevcut. Ancak BMI (Vücut Kitle İndeksi) skorunuza ve yaşam tarzınıza en uygun olan beslenme planını ayarlamak için bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz. Yoğurt,çorba, taze meyve/sebze gibi sağlıklı gıdaları bu plana dahil etmeyi unutmayın!

Editör: Şahsüver ÇITIR