Japonya'da diş kaybı çekenlere umut olan bir gelişme yaşanıyor. Kitano Hastanesi Diş Hekimliği ve Ağız Cerrahisi Bölümü Başkanı Araştırmacı Katsu Takahashi öncülüğündeki bir ekip, kayıp dişleri yeniden büyütme özelliğine sahip ilk ilacı geliştirdi.

Umut Veren Hayvan Deneyleri

İlacın, insan üzerindeki ilk denemeleri Eylül ayında başlayacak. Daha önce gelincik ve fare modellerinde yapılan testlerde, herhangi bir ciddi yan etki göstermeden başarılı sonuçlar elde edilmişti. Bu başarılı hayvan deneyleri, ilacın insan denemeleri için de umut vadediyor.

İlk Denemeler En Az Bir Azı Dişi Eksik Olan Yetişkinlerde

İlk insan denemeleri, en az bir azı dişi eksik olan 30-64 yaş arası 30 erkek üzerinde gerçekleştirilecek. 11 ay sürecek bu ilk aşamada, ilaç tedavisinin dişleri yeniden oluşturmadaki etkinliği test edilecek.

Proteğin Kaçağı Neden Olur? Önlemek İçin Ne Yapmalıyız? Proteğin Kaçağı Neden Olur? Önlemek İçin Ne Yapmalıyız?

Doğuştan Diş Eksikliği Olan Çocuklarda da Denenecek

İlk aşamanın ardından araştırmacılar, doğuştan en az dört dişi eksik olan 2-7 yaş arası hastalarda da ilacı deneyecek. Takahashi, "Diş kaybı veya yokluğundan muzdarip olanlara yardım etmek istiyoruz. Bugüne kadar kalıcı bir tedavi sağlayan bir çözüm olmadığını biliyoruz" diye konuştu.

2030'da Piyasada Olması Bekleniyor

Araştırmacılar, ilacın tüm test ve onay süreçlerinden başarıyla geçmesi halinde 2030 yılına kadar piyasaya sürülebileceğine inanıyor.

Editör: Şahsüver ÇITIR