Brokoli, turpgiller adı verilen bir bitki ailesine aittir ve yakın akrabaları arasında brüksel lahanası, karnabahar ve lahana bulunur. Brokoli adını İtalyancada “lahananın çiçek açan tepesi” anlamına gelen “broccolo” kelimesinden alır. Günümüzde gereken değerin tam olarak hala verilmediği brokolinin sağlık açısından faydaları ve daha fazla bilgi için yazımızı okumaya devam edin.
Brokolinin Faydaları
Brokoli güçlü bir beslenme profiline sahiptir. Sadece 1 bardak pişmiş brokoli bile temel besinlerle doludur. Brokolinin faydaları şöyledir;
C Vitamini : Brokoli, portakal kadar C vitamini içerir. C vitamini, vücut dokusunu ve kemiği oluşturan, kesik ve yaraların iyileşmesine yardımcı olan kolajeni oluşturur. Güçlü bir antioksidandır ve vücudu serbest radikallerin zararlarından korur.
K Vitamini : Brokolinin içinde bolca bulunan K vitamini, kanın pıhtılaşmasında rol oynayan birçok proteinin işleyişi için gereklidir.
Lif : Brokoli yüksek lif içeren bir sebzedir. Lif oranı yüksek besinler sindirim sağlığını destekler ve aynı zamanda kolesterolün düşürülmesine de yardımcı olabilir.
Potasyum : Potasyum, sinirlerin ve kalp kasılmasının işlevi için gerekli olan bir mineral ve elektrolittir. Brokoli ihtiyacınız olan potasyumu yeteri kadar sağlamada oldukça iyidir.
Kalp sağlığını destekler: Brokoli aynı zamanda iyi bir folat, beta-karoten, B vitaminleri, demir, magnezyum ve çinko kaynağıdır. Brokolinin küçük bir porsiyonunda tonlarca besin ve antioksidan bulunur, bu da kalbinizin ihtiyaç duyduğu besinleri almak için aslında çok fazla yemenize gerek olmadığı anlamına gelir.
Hamilelik ve kemik sağlığına faydalıdır: Brokoli, aynı zamanda özellikle hamilelik sırasında ve güçlü kemik ve eklemlerin korunmasında sağlık açısından çok sayıda fayda sağlar.
Pişirme İpuçları
Brokoli, saağlıklı beslenme düzeninin bir parçası olarak dahil edildiğinde sağlığı geliştirebilecek besleyici bir besindir. Pişirme yöntemleri brokoli’nin besin içeriğini ve sağlık yararlarını etkileyebilir.
Haşlama, brokolideki değerli besin maddelerinin %90’ına kadarını çıkarabilir; buharda pişirme, kavurma, tavada kızartma ve mikrodalgada pişirme ise besin maddelerini sadece koruma eğilimindedir.