Borsa İstanbul özelinde borsada veya yatırımcılar arasında usulsüz olarak yapılan işlemler bazında büyük bir özveri ile takip yapılıyor. Bu takiplerin bir sonucu olarak da bireylerin kısa vade içerisinde haksız kazanç elde etmemesi için bazı cezai işlemler uygulanıyor.
Kredili işlem yasağı ile birlikte şirketlerin büyük bir bölümünün borsa üzerinde hemen hemen işlem yapma durumu kısıtlanıyor. Bu kısıtlama durumunda ise şirketler büyük oranda değer kaybediyor. Bu nedenle de dikkatli davranmaları gerekiyor. Akdeniz Yatırım ve Odine Teknoloji tarafında gelen yasaklar bu yasaklara büyük bir örnek olabilir.
İki Farklı Şirkete Gelen Kredili İşlem Yasağı Nasıl Etkiler?
Kredili işlem yasağının gelmesiyle birlikte uzun süredir yüksek miktarda kazanç getirisi yapan bu iki şirketin hisselerinde de büyük bir oranda azalma meydana gelmesini bekliyoruz. Bu durum elbette de yatırımcıları olumsuz yönde etkileyecek.
Nitekim bir şirkete kredili işlem yasağının gelmesi ile birlikte borsadaki hisselerinde büyük bir oranda düşüş olduğunu görebiliyoruz. Bu noktada tedbir amaçlı olarak konulan ve ilerleyen günlerde kalkması beklenen kredili işlem yasağı sonucu bu borsalarda kredili işlemler yapılamayacak. Dolayısıyla da bu firmalarda hisseleri bulunanlar bir süreliğine duraklama dönemine girecek. Aynı zamanda doğru orantılı olarak da hisselerin düşüş göstermesini bekliyoruz.
Kredili İşlem Yasağı Nedir? Neden Yapılır?
Kredili işlem yasağı herhangi bir zamanda usulsüzlük yapan herhangi bir firmaya anında verilebiliyor. Bu yasağı uygulayan ise SPK olarak biliniyor. Bir diğer ismiyle Volatilite bazlı Tedbir Sistemi adı ile bilinen bu yasaklama ile pek çok şirkette düşüş görülebiliyor.
Kredili işlem portföyde yer alan miktar tutarınca daha fazla seviyede hisse satın alınmasına işaret eder. Bu konuda getirilen yasaklama ise yapılabilecek potansiyelde daha fazla işlem yapılabilmesinin önüne geçer. Şirketlerin yaptıkları hatalı durumlarda tedbir amaçlı olarak koyulur.