USD34,27
EURO37,50
GBP44,96
BIST8.876,22
GR. ALTIN2.926,15
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Ekonomi Haberleri
  3. Borsa İstanbul’da Hisse Senetlerine Şok Tedbir! Hangi 8 Şirket Etkilendi?

Borsa İstanbul’da Hisse Senetlerine Şok Tedbir! Hangi 8 Şirket Etkilendi?

Borsa İstanbul'da Hisse Senetlerine Şok Tedbir
Borsa İstanbul'da Hisse Senetlerine Şok Tedbir
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Borsa İstanbul, Ekim 2.haftasında hisse senetlerinde yaşanan aşırı dalgalanmalar nedeniyle bazı önlemler alma kararı aldı. İşte detaylar…

Bu dönemde, toplamda sekiz şirketin hisseleri için tedbir uygulandığı duyuruldu. Hisse senetlerinde görülen bu oynaklık, yatırımcıların endişelerini artırırken, Borsa İstanbul’un piyasalardaki istikrarı koruma çabası olarak değerlendiriliyor. Piyasa oynaklıklarını izlemek amacıyla uygulanan tedbirler, genellikle Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) çerçevesinde yürütülüyor.

VBTS, aşırı dalgalanmaların önüne geçmek ve piyasa düzenini sağlamak için geliştirilen sistemdir. Bu sistem, belirli durumlarda işlem durdurma, fiyat bandı genişletme gibi çeşitli önlemler alarak yatırımcıların koruma altına alınmasını sağlar. Türkiye’de Borsa İstanbul tarafından yürütülen uygulamalar, yatırımcıların psikolojik olarak daha rahat hareket etmelerine yardımcı olurken, aynı zamanda piyasanın genel sağlığını korumaya yönelik önemli adım olarak öne çıkıyor.

Hangi 8 Hisse İçin Tedbir Geldi?

Bu süreçte, DOBUR, SEYKM, AVGYO, ICUGS, ONCSM, DURDO, CELHA ve EUHOL gibi sekiz önemli hissenin üzerinde tedbir uygulanacak. Bu kararlar, hisselerde yaşanan ani dalgalanmalar ve piyasa koşullarındaki belirsizlikler göz önünde bulundurularak alındı.

Alınan tedbirler arasında en dikkat çekici olanlardan biri, kredili işlem yasağıdır. Özellikle dalgalı piyasalarda, kredili işlemler yüksek kayıplara neden olabileceğinden, Borsa İstanbul alınan önlemlerle yatırımcıları korumayı hedefliyor.

Tedbir Kararında Hangi İşlemler Yapılamayacak?

Bu yasağın uygulanması, yatırımcıların borçlanarak hisse alım yapmalarını engelleyerek aşırı risk almalarını önlemeyi hedefliyor. Kredili işlem yasağı, özellikle dalgalı piyasalarda, yatırımcıların daha fazla kayıp yaşamalarını önlemek için kritik önlem olarak öne çıkıyor. Ayrıca, tedbir kapsamında emir paketleri de devreye alınıyor.

Bu uygulama, belirli süre içinde birden fazla emir vererek piyasa dengesinin sağlanmasını amaçlıyor. Yani, yatırımcılar, hisse senetleri üzerinde belirli sürelerle emirlerini topluca vermek zorunda kalacaklar.

Bunların dışında, tedbir uygulanan hisselerde fiyatların aşırı dalgalanmasını engellemek amacıyla bazı alım-satım işlemleri kısıtlanabilir. Örneğin, belirli birfiyat aralığının dışına çıkılması durumunda işlemler geçici olarak durdurulabilir. Böylelikle, yatırımcıların ani kayıplar yaşamalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Borsa İstanbul’da Hisse Senetlerine Şok Tedbir! Hangi 8 Şirket Etkilendi?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Asayiş Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!