Borsa haftanın son gününde yatırımcıları şaşırtan bir seyir izledi. BIST 100 endeksi, günü düşüşle tamamladı. İşte detaylar…
Yüzde 0,76 oranında değer kaybeden endeks 9.900,25 puan seviyesine geriledi. Bu düşüşle birlikte yatırımcıların gözleri küresel piyasalardaki gelişmelere çevrildi. Özellikle ABD Merkez Bankası’nın faiz politikalarına dair haberler piyasa üzerinde önemli etki yaratmaya devam ediyor.
Borsa İstanbul’da işlem hacmi 76,5 milyar lira olarak kaydedildi. Özellikle bankacılık endekslerindeki düşüşler dikkat çekiyor. Bankacılık endeksi yüzde 0,38 holding endeksi ise yüzde 0,21 oranında değer kaybederken gayrimenkul yatırım ortaklığı sektörü yüzde 2,54 ile günün en çok kazandıranı oldu. Ticaret sektöründeyse %4,48’lik kayıpla en fazla gerileyen sektör olarak öne çıktı.
FED Faiz İndirim Borsayı Etkiledi mi?
Küresel piyasalardaki belirsizlikler borsadaki volatiliteyi artırıyor. ABD Merkez Bankası’nın 4 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği 50 baz puanlık faiz indirimi, piyasada başlangıçta olumlu bir hava yaratmış olsa da ardından gelen risk algısının artmasıyla birlikte yatırımcıların risk iştahı azaldı. Bu durum global piyasalardaki belirsizliklerin Türkiye borsasını da doğrudan etkilediğini gösteriyor.
Yatırımcılar, önümüzdeki hafta açıklanacak yeni veriler ve gelişmeler doğrultusunda hareket etmeyi bekliyor. Kısa vadede borsada yaşanan dalgalanmalar devam ederken özellikle faiz kararları ve jeopolitik gelişmeler yakından izlenmeye devam edecek gibi görünüyor.
Borsa Yeni Haftaya Nasıl Başlayacak? Neler Bekleniyor?
Yeni haftaya girerken Borsa İstanbul’da yatırımcılar dikkatlerini hem yurt içi hem de yurt dışındaki ekonomik verilere çevirmiş durumda. Analistlere göre, yurt içinde açıklanacak olan reel kesim güven endeksi kapasite kullanım oranı ve ekonomik güven endeksi gibi veriler, piyasanın seyrini belirlemede kritik rol oynayacak. Ayrıca dış ticaret dengesi de yatırımcıların radarında olacak. Özellikle Türkiye ekonomisine dair güven verilerinin BIST 100 endeksindeki hareketlere doğrudan yansıması bekleniyor.
Yurt dışı piyasalarda ise ABD’de açıklanacak büyüme verisi, kişisel gelir ve harcamalar gibi ekonomik göstergeler merakla bekleniyor. Bunun yanı sıra Avro Bölgesi’nde ekonomik güven endeksi ve Japonya’da Tokyo TÜFE gibi önemli veriler de küresel piyasaların yönünü belirlemede etkili olacak.