Sahip olduğu eşsiz doğal güzellikleriyle adeta açık hava müzesi gibi olan Bitlis Türkiye’nin görülmeye değer şehirlerindendir. Hatta ülkemizin en büyük yanardağı olan Nemrut Dağı bu ilimizdedir. Nemrut dağı yerli, yabancı turistlerin ilgisini çeker.  Nemrut Krater gölünü görmek için her yıl binlerce turist bu bölgeye akın ediyor.

Bitlis’ e gelmeyi düşünüyorsanız rotanıza Nemrut Dağından başlayabilirsiniz. Nemrut dağına geldiğinizde Nemrut Krater Gölünü görmeden ve bu gölün çevresinde fotoğraf çekilmeden buradan ayrılmamalısınız. Bitlis Van gölünün batısında kaldığından burada bulunan Van Gölünü izleyebilir, eğer yaz aylarında buraya geldiyseniz bu gölde yüzme şansına sahip olabilirsiniz.

Nemrut Dağı

Adıyaman Gezilecek Yerler

Bitlis il sınırları içerisinde yer alan Nemrut Dağı Adıyaman’da bulunan Nemrut Dağı ile çok fazla karıştırılmaktadır. Fakat bu dağ aktif bir yanardağdır. Tatvan ilçesine yakın olan Nemrut Dağında en son 1452 yılında ciddi patlama olmuştur. Van gölü, Muş ovası, Bitlis vadisi arasında volkanik patlamalar sonucunda Nemrut Dağı oluşmuştur. Nemrut Dağında oluşan 1452 yılındaki patlamanın sonucunda da Van Gölünün oluştuğu söylenmektedir.

Birçok kış sporuna ev sahipliği yapan nemrut Dağında kayak pistleri bulunmaktadır. Buradaki kış sporlarının aktif olarak yapılması Kış Turizminin canlanmasına sebep olmaktadır.

Bitlis Kalesi

Bitlis Kalesi

Bitlis gezilecek yerler listesine Bitlis Kalesini eklememek olmazdı. Tarihi birikimi oldukça fazla olan Bitlis şehrindeki Bitlis Kalesi ihtişamlı yapısıyla Bitlis’in simgelerindendir. Bu kale İskender’in komutanlarından olan Bedlis tarafından yaptırılmıştır. Bedlis aynı zamanda bu şehre ismini veren komutan olarak bilinmektedir.

Şerefiye Camii

Şerefiye Camii

Niğde'den Göllü Dağın İlhamıyla: Eşsiz Göllü Dağ Tatlısı Niğde'den Göllü Dağın İlhamıyla: Eşsiz Göllü Dağ Tatlısı

Kışla ve Hosor derelerinin birleştiği yerde inşa edilen Şerefiye Camii medreselerden, hamamlardan ve türbelerden oluşan bir külliyedir. Bitlis gezilecek yerler kapsamında görülmesi gereken tarihi yapılardandır.

Dikdörtgen şeklinde yapılmış olan Şerefiye Camii’nin yapımında kırmızı kesme taşlar kullanılmıştır. Bu camii merkezde olduğu için ulaşımı kolaydır.

Çifte Kümbetler

Çifte Kümbetler

Van Gölü civarında yer alan Ahlat doğal güzellikleriyle yerli yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Çifte Kümbetler Ahlat’ta yer alır. Kümbetlerin Kitabeleri araştırıldığında 1280 yılında inşa edildikleri bilinmektedir. Kümbetler Külah şeklinde olup farklı mimari özellikleriyle göz doldurur.

Editör: Şahsüver ÇITIR