Duyurulduğu 2003 yılından beri insanlar tarafından yoğun ilgi gören Bireysel Emeklilik Sistemine katılanların sayısı 15 milyonu aştı. Fon kapasitesi ise 1 trilyon liraya yaklaştı. Yaşanan tüm bu gelişmeler sistemin kararlı ve hızlı bir şekilde büyüdüğünü gösteriyor. Emeklilik konusunda alternatifler arayan veya emekli olduğunda çok daha iyi şartlarda yaşamak isteyen kişilerin başvurduğu sistemin, bu denli büyümesi daha fazla kişinin bireysel emekliliğe sıcak bakmasını sağlıyor.
Bireysel Emeklilikte Büyük Adım
Bunun yanında bireysel emeklilik sisteminin ülkemiz ekonomisi için yararı oldukça fazla. Katılımcılardan elde edilen meblağlar uzun vadeli yatırım araçlarında değerlendiriliyor. Bu sermaye piyasasının büyümesi sağlanırken, ülkemiz ekonomisi de güçlenmiş oluyor.
Bireysel emeklilik konusunda uzman olan kişiler sistemin gelişimine olumlu bakıyor ve önümüzde ki yıllarda katılımcıların daha da artacağını ve toplam sayının 30 milyonu aşacağını belirtiyorlar. Çünkü kamu otoriteleri de bireysel emeklilik sisteminin gelişmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Devletin sağladığı katkının yüzde 18’den yüzde 30’a çıkarılması ve 18 yaşından küçük kişilerinde sisteme katılmasına izin verilmesiyle oluşan ivmelenme çabalarının sonuç verdiğini gösteriyor.
2024 yılında bireysel emeklilik konusunda çok daha fazla adım atılması bekleniyor. Kamu otoritelerinin bu konuda çeşitli çalışmalar yaptığı ve bireysel emeklilik konusunda halkı bilinçlendirip bu konuya sıcak bakmayan kişilerinde bireysel emeklilik sistemine dahil edilmesi için adımlar atacağı yönünde sosyal medyada birçok haber yer alıyor.
Yurtdışında da Oldukça Yaygın Bir Sistem
Ülkemizde ki zaman zaman yaşanan ekonomik dengesizlikler halkın bireysel emekliliğe sıcak bakmamasına sebep olsa da bu sistem yurtdışında oldukça yaygın. Özellikle Avrupa ülkelerinde 1980 yılından beri var. Emeklilikte gelirini artırmak isteyen ya da erkenden emekli olmak isteyen çalışanlar belirli aylıklar ödeyerek sistemde yerlerini alıyorlar.
Kişilere onların isteklerine göre birçok farklı fon sepeti sunuluyor. Daha çok gelir elde etmek isteyenler risk oranı yüksek olan fonlara yatırım yaparken, emekli olduğunda sabit bir geliri olmasını isteyenler risksiz fonların olduğu sepetleri seçiyorlar.
Ayrıca Şili, Meksika gibi gelir düzeyi düşük ülkelerde bu sisteme girmek her çalışan için zorunlu. Çünkü sık sık ülkeler ekonomik krizlerle baş etmek zorunda kalıyor. Oluşan krizlerin aşılması içinde bireysel emeklilik sisteminden yararlanılıyor.